Solrosor.jpg

Värdefullt arbete i daglig verksamhets regi

Vi på HEM vill på alla sätt stå upp för allas lika värde. Man ska få vara den man är, älska den man vill och känna stolthet för det man bidrar med utifrån egen förmåga. Därför är vi oerhört glada och tacksamma för ett speciellt samarbete vi haft under flera år med deltagarna i Daglig verksamhet som på massor av sätt underlättar arbetet för oss och garanterar service till våra kunder och kommuninvånare.

Daglig verksamhet i Halmstad har många olika avdelningar som specialiserat sig på olika arbeten med allt från att jobba på tvätterier, utföra parkarbeten och hundomsorg till att återvinna värmeljus och skapa hantverk i lera och trä. Just nu har vi på HEM hjälp av inte mindre än fem olika avdelningar i våra verksamheter och mycket av vad deltagarna gör berör våra kunder direkt.

Paspackning.jpg

Packning av påsar

När HEM och HFAB i höstas inledde samarbete för att åter igen få med lägenheterna i matavfallsinsamlingen var det daglig verksamhets deltagare som packade alla startkassar med infomaterial och gröna påsar till lägenheterna. Idag sitter fortfarande en handfull engagerade deltagare varje vecka med uppdraget att packa tusentals startkit till hyresgästerna. Pontus Nilsson, Maria Johansson och Marcus Karhu är tre av deltagarna som enträget packar påsar för att alla hushåll genom matavfallsinsamlingen ska få möjlighet att bidra till Halmstads miljöarbete.


- Jag gillar det här arbetet. Det märks att HEM tycker det är värdefullt att vi gör det och att det är viktigt för samhället. Det blir man glad för, säger Pontus Nilsson.

Maria Johansson har stenkoll på att raderna med påsar ständigt fylls på och att man vet hur många som hämtats. När HFAB är klara med att återinföra matavfallsinsamling i sina fastigheter har drygt 9000 startpåsar packats. En stor och värdefullt insats alltså.

- Vi försöker hålla ett bra tempo och målet är att alltid ligga 2000 påsar före så att det alltid finns att dela ut, förklarar Håkan Rydberg som är stödassistent för gruppen.

När man inte packar påsar finns mycket annat att göra för deltagarna i HEM:s regi. Är vädret okej blir det ofta arbete utomhus med allt ifrån att plocka skräp i närområdet kring kunskapscentret Växtvärket, där en av avdelningarna utgår från, till byggarbeten och trädgårdsskötsel.

Växtvärket, som HEM driver i samarbeten med bland annat kommunen, LBVA, Stena och Stora Enso, har många projekt igång för nya roliga aktiviteter och även där är daglig verksamhet en värdefull resurs.

De bästa är variationen av arbetsuppgifter

På utomhusskolgården ska ett nytt växthus byggas och här håller deltagarna på att mura upp stommen. En bit bort på gräsmattan har en labyrint byggts vilken ska leda från utomhusklassrummet till den planerade stora lekplatsen för fysisk aktivitet en bit bort. Den fina kryddträdgården har flyttats och i trädet ovanför den ska en stor trädkoja byggas när tid ges. Idéer lider ingen brist på.

- Det jag gillar allra bäst är att det är varierat när man jobbar här. På morgonen kan vi köra och mata fåglar och sen kan vi snickra fågelholkar till Galgberget eller städa i naturen, säger Pontus Nilsson och får en bekräftande nick från kompisen Marcus Karhu som också han gillar bredden av uppdrag.

Städutflykterna runt Växtvärket ger konstiga fynd av allt från rent skräp till döda fåglar och pantburkar som Marcus brukar samla ihop för att återvinna.

Gemenskapen är det viktigaste

Maria Johansson sopar entrén till Växtvärket och går sedan över alla handtag och ytor med desinfektionsspray.

- När det varit skolklasser här på besök måste vi sopa och städa på grund av viruset, berättar hon och sveper med sprayen över handtaget. Coronan är något som daglig verksamhet tar på största allvar.

- Vi har delat på våra grupper och är aldrig fler än sex personer nu på samma ställe för att hålla oss under rekommendationerna. Känner man sig lite krasslig så stannar man hemma för sin egen och de andras skull, säger Håkan Karlsson Rydberg.

Klockan har slagit lunchdags och deltagarna samlar ihop sopborstar, spadar och andra redskap för att äta gemensamt i Växtvärkets konferensrum/matsal.

- Gemenskapen är viktig. Att vi jobbar ihop och trivs ihop och att alla här känner att det de arbetar med gör skillnad och uppskattas. Det är en bra känsla för alla att det man gör har betydelse, summerar Håkan Rydberg.

Ett axplock av hjältarna på Växtvärket:

Mackan.jpg

Marcus Karhu

Gillar det mesta! Marcus hoppar in där det behövs och gör det alltid med ett leende på läpparna.

Maria2.jpg

Maria Johansson

Gillar att städa. Sopning och avtorkning, hamnar ofta på Marias lista över arbetsuppgifter i Växtvärket.

Pontus.jpg

Pontus Nilsson

Gillar varierade arbetsuppgifter. Pontus tycker bäst om när det är fint väder och man kan gå ut och plocka skräp!

IMG_9111.JPG

Växtvärket, ett hållbart kunskapscenter

Växtverket är vårt kunskapscenter för skolungdomar i Halland. Här får elever möjlighet lära sig om hållbarhet genom att upptäcka, uppleva och experimentera. Vår vision är att besökarna ska gå härifrån med både ett leende på läpparna och en hel bunt med nya viktiga kunskaper i bagaget. Alla aktiviteter är dessutom kopplade till läroplanen! Mer information och bokning hittar du på Växtvärkets webbplats.