Solceller1.jpg

Paneler på taket – en riktig solskenshistoria

Solceller är en ren och underhållsfri energikälla som har framtiden för sig. En som har tagit hjälp av HEM för att installera över 200 paneler är fastighetsägaren Gunnar Hallonsten.

Den som haft vägarna förbi Gamla Västersol på Skepparegatan i Halmstad på sistonde kan inte ha undgått att de två huslängorna där fått ett nytt utseende. Sedan i somras är taken täckta av solcellspaneler som ger goda resultat.

Solceller2.jpg

- Under halva juli och hela augusti har vi kommit upp i 15 000 kilowatttimmar. Det är årsförbrukningen för en hel villa, förklarar fastighetsägaren Gunnar Hallonsten.

Men att solceller inte skulle producera när inte solen skiner är en myt, det kan han själv intyga. - Idag när det regnar och är grått ser jag att de ändå har kommit upp i 29 procent av sin kapacitet. De börjar producera så fort solen går upp på morgonen, i morse var de igång klockan sex.

Klimatsmart lösning

Allt började med att Gunnar för några år sedan installerade några solcellspaneler på sin egna villa och började fundera på om han inte kunde hitta lika klimatsmarta lösningar för sin hyresfastighet. Samtidigt diskuterade man på HEM en satsning för att få näringsidkare och fastighetsägare att ta steget att installera solceller. 

Solceller2.jpg
Elin Olsson & Gunnar Hallonsten

- När jag kontaktade HEM, som jag sedan många år har ett totalenergiavtal med, fick jag positiv respons direkt. Är man inte själv ingenjör är det inte lätt att veta hur man ska tänka men nu fick jag deras kunskap på köpet när de kom hit och tittade, räknade och diskuterade fram de bästa lönsningarna. Det har varit väldigt intressant och lärorikt att följa. 

Lösningen i Gunnars fall blev glas-glas-paneler av bästa kvalitet i söder- och västerläge på huslängorna, med en produkt- och effektivitetsgaranti på 30 år. HEM stod för själva investeringen och Gunnar ser sin avbetalningstid på tio år. Han har redan fått frågor om hur han har gått tillväga och hoppas nu att fler ska följa i hans fotspår. 

Helhetslösningar som förenklar

Elin Olsson, produktchef på HEM, har också märkt av en ökad nyfikenhet på solceller och hur HEM arbetar med detta. 

Solceller2.jpg

- Vi kan sälja enbart solceller men erbjuder också helhetslösningar där flera av våra produkter och tjänster bakas ihop till ett avtal. Då blir det lättare för kunden att fokusera på sin kärnverksamhet medan vi sköter de tekniska delarna. 

Elin poängterar att solceller är en klok långtidsinvestering som är både underhållsfri och hållbar som dessutom höjer värdet på en fastighet.

- På HEM försöker vi hitta lösningar för att koppla upp de kunder, som inte förbrukar hela sin mängd el inom fastigheten, med de kunder som själva inte har möjligheter att sätta upp solceller men vill vara en del av det. Det viktigaste för oss är alltid att kunden är nöjd. 

 

Intresserad av solcellspaneler?

Vi hjälper er att hitta de bästa alternativen för er verksamhet!