Element.jpg

4 sätt att hålla nere elkostnaderna

El-fakturorna är aldrig rolig läsning, men det finns enkla sätt i vardagen som kan bidra till att minska utgifterna. 

1. Isolera rätt

Visste du att cirka 60 procent av energin vi använder hemma går till uppvärmning? Det finns pengar att tjäna genom att ha väl isolerat och se till att värmen inte släpps ut i onödan via tak, väggar, golv och fönster. Sänker du inomhustemperaturen en grad kan du dessutom minska energikostnaden med fem procent.  

2. Se över dina vitvaror.

Ofta har vi för kallt i frys och kyl. Det är fullt tillräckligt med - 18 grader i frysen och +sex grader i kylskåpet. För varje grad kallare du har i kylskåpet ökar energiförbrukningen med 10 procent. Att frosta av frysen sparar också energi. Äldre vitvaror är ofta riktiga energislukare.  

3. Laga smart.

Lock på kastrullen, tina maten långsammare i kylskåpet istället för snabbt i mikron och utnyttja eftervärmen i ugnen när du lagar. Det är enkla sätt att spara el i köket. Du sparar till exempel två tredjedelar el på att koka med locket på kastrullen mot att koka utan lock. Många små förändringar visar sig snart på fakturan.

4. Tvätta fullt.

Vänta om du kan med att tvätta tills du kan fylla maskinen och kör hellre tvätten på 40 grader än 60 om den inte är alltför smutsig. Där finns hundralappar att tjäna på ett år med tanke på att ett normalhushåll tvättar cirka 200 tvättar om året. Att hänga ut tvätten istället för att torktumla sparar också sköna kronor och energi.