Pepparkakor.jpg

4 alternativa julklappar

Att ge julklappar hör julen till för många. Men man måste ju inte ge bort nytillverkade saker till släkt och vänner som redan egentligen har allt. Vi har listat några alternativa julklappar som alla kan fixa.

Många uppskattar om man istället tänker ett extra varv och kommer med något personligt och unikt som inte kan mätas utifrån prislappen. Det här julklapparna kan du ge dina nära och kära!

1. Återvunnet

Förra årets julklapp enligt Handelns utredningsinstitut var det återvunna plagget och är enligt oss lika aktuell i år. Att köpa second hand ger möjlighet till unika köp som inte alla andra har. Ett begagnat plagg sparar dessutom, enligt Naturskyddsföreningen, nästan 97 procent energi mot att tillverka ett nytt. En gåva som ger kärlek både till vännen och planeten.

2. Hemmafixaren

Här är det bara du som sätter gränser. Har du frukt och bär i frysen sedan sommaren? Sylt och saft i fina återvunna flaskor och burkar är uppskattat. Bakar du gott bröd eller kakor? Syr du kuddar eller stickar vantar? Då är det såklart givna gåvor.

En gammal stol + en undanskuffad duk = så gott som en ny möbel. Var kreativ och gör små finjusteringar för att få något gammalt att få nytt liv igen. Tänk efter innan du ska köpa något nytt. Kanske du kan använda något av det du har hemma på andra sätt. Utnyttja dina talanger och gör någon glad.

Smarta tips och hemmahacks som förlänger livet på dina prylar och gör en insats för klimatet och miljö hittar du hos Naturskyddsföreningen.

3. Hjälpredan

Många idag har för lite tid över till sådant som behöver göras. Ge bort en tjänst till nära och kära. Mer uppskattat än prylar. Ge bort en hemmalagad måltid, sitt barnvakt, klipp gräsmattan, laga den läckande kranen. Agera chaufför till det där jobbiga läkarbesöket. Här gäller det att använda fantasin!

4. Klappjakt

Vill man ändå ge bort något inslaget så gå ihop och gör ett jullotteri där alla bidrar med en klapp var. Även här kan man ju vara kreativ och inte bara köpa grejer. Något ätbart med rättvisemärkning, en e-bok, en insättning till en välgörenhetsorganisation. Eller en utflykt med picknick till den som får klappen.