Ficklampa_2.jpg

4 tips om el och värme försvinner

Några gånger per år påminns vi om vikten av att ha beredskap för om något oväntat händer, som att strömmen eller värmen försvinner under en längre tid. Så här förbereder du dig på bästa sätt!

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, har tagit fram tips för hur vi förbereder oss för avbrott av olika slag. 

1. Mat och friskt vatten

Vatten och mat med lång hållbarhet är viktigt. Konserver, torrvaror, matolja, soppor som klarar rumstemperatur, nötter, honung, kex, skorpor och liknande är bra lagervaror. Vatten behöver vi ungefär 3 liter av per vuxen och dygn. Dunkar och flaskor bör finnas hemma. Ett spritkök är bra för uppvärmning och vattenkok.

2. Värmande kläder och filter

Försvinner el och värme kyls bostaden ut, och det går snabbt, inte minst om det är kallt ute. Ladda upp med varma kläder, filtar och täcken och samlas i ett rum. Bygg gärna en koja under ett bord vid längre avbrott. Ullplagg, mössor, vantar och sovsäckar är bra att ha lättillgängligt.

3. Både varmt och ljust

Att sitta i mörker gör ingen glad. Ha alltid batterier till ficklamporna hemma (och kom ihåg var de finns så du hittar dem) liksom tändstickor, värmeljus och vanliga stearinljus. Men glöm inte att släcka när ni lägger er.

4. Ladda upp ordentligt

Batteri- eller soldriven radio är kanon om strömmen går. Ha också powerbank för mobilen, finns i en massa olika utföranden och med olika långa batteritid. En laddare som kan användas i bilen för mobiltelefon är också bra.