Skum'.jpg

5 miljösmarta städtips

Nu är det hög tid att vi gör oss av med rengöringsmedel fulla av kemikalier! Här tipsar vi om knepen som gör städningen grönare, enklare och billigare.

1. Tillverka eget städmedel 

Blanda en deciliter ättika och två matskedar diskmedel i en hink med varmt vatten, sedan har du ett rengöringsmedel som funkar på såväl golv som bänkar, tvättfat, toaletten, fönsterbrädor och bord.

2. Citron - fläckarnas sämsta vän

Mot fula kalkfläckar på diskbänk, kakel eller kran biter citron allra bäst. Halvera en citron och gnugga – ett enkelt sätt att ta bort fläckar och smuts helt kemikaliefritt. Skölj av med varmt vatten.

3. En ren mikro på nolltid

När mikrovågsugnen blivit smutsig – ställ in en skål med vatten som du fyllt med citronklyftor. Kör mikron på full effekt några minuter så löser blandningen upp smutsen. Torka ur med en trasa.

4. Kaffefilter 

Använd ett kaffefilter för att torka av tv:n, dataskärmen eller läsplattan. Förutom att det är billigt och något som de flesta har hemma lämnar kaffefilter varken repor eller vätska på skärmarna. Om du har fläckar som behöver gnuggas bort från skärmen kan du hälla en droppe vitvinsvinäger på kaffefiltret innan du drar det över skärmen.

5. Ren spis med bakpulver

Rengör spishällen genom att strö över lite bakpulver. Därefter häller du på en skvätt ättiksprit och låter massan bubbla och fräsa ett tag. Torka av med en blöt trasa och spishällen är som ny.