Skoh_uppifran.jpg

5 myter om miljön – sant eller falskt?

Stämmer det att det är bättre att köpa lokalproducerat än miljömärkt, och hur går det egentligen till när soporna sorteras? Vad är sant och vad är falskt, här hittar du svaren!

1. ”Som privatperson kan jag inte påverka klimatet, det måste ske på politisk nivå.”

– Både ja och nej. Den stora förändringen måste ske på samhällsnivå, eftersom det är ett samhällsproblem. Men som enskild person kan du ändå göra mycket för klimatets skull. Dels kan du bidra till att påverka samhället på olika sätt, och dels kan du göra mycket i hemmet, på jobbet, i föreningar med mera. Varje kilo koldioxid spelar nämligen stor roll i det långa loppet. Kan vi minska vårt klimatavtryck genom egna insatser så minskar vi den globala uppvärmningen litegrann i taget.


2. ”Det är omöjligt att ställa om till gröna transporter.”

– Det är fel. Vi kan göra jättemycket! Dels genom att byta bränslen, men också genom att byta fordon och utveckla nya transportsätt. Utvecklingen inom dessa områden går väldigt fort, och så länge vi driver på frågan så kommer det att hända saker. Det går absolut att ställa om till gröna transporter.


3. ”Det är bättre att köpa lokalproducerat än miljömärkt.”

– En tumregel är att köpa miljömärkt, även om det inte finns något enkelt svar på frågan. Lokalproducerat kan vara bra för att det bidrar till kortare resor och transportavstånd. Men det kan också vara så att de transporterna är ineffektiva jämfört med längre transporter. Har något transporterats med lastfartyg är exempelvis klimatpåverkan inte så stor, medan man kan ha kört flera mil i en gammal dieselbil bara för att transportera några kilo lokalproducerade varor. Så att saker och ting tillverkas långt borta betyder inte automatiskt att miljöpåverkan är större än lokalproducerat. Och genom att köpa miljömärkt kan vi ändå bidra till en lägre miljöpåverkan i själva produktionen. Men lokalproducerat kan ju också ha andra fördelar.


4. ”Förnybara energikällor kommer aldrig att kunna täcka Sveriges energibehov.”

– Det är fel. Det finns goda förutsättningar att utveckla ett helt förnybart energisystem, så länge vi fortsätter driva frågan. Även om ny teknik i början är lite dyrare och lite sämre, så kan det i takt med att vi använder saker och prövar leda till att vi lär oss. Med tiden blir saker därmed både bättre och billigare, det handlar bara om att fortsätta jobba ihärdigt – för vi är på god väg.


5. ”Att källsortera är onödigt, allt blandas ändå ihop på sopstationen.”

– Det är en myt! Sopor blandas i allmänhet inte ihop på stationen, även om det har funnits brister hos vissa aktörer. Att kunna driva moderna sopanläggningar kräver ofta ett mer storskaligt system för att få upp volymen, därför är det viktigt att vi källsorterar vårt avfall. Det gör att systemen kan fortsätta utvecklas och bli ännu mer moderna i framtiden.

Sopsortera.jpg

Så här sorterar du!

Att sortera rätt är inte så svårt som man kan tro – faktum är att det kan vara både enkelt och roligt. Vi vill inspirera dig att bli både ekonomi- och miljösmart på en och samma gång. Så här gör du!