Halmstads Energi och Miljö AB HEMFoto: Benjamin Andreasson /www.benjaminandreasson.seRetusch: Maddzan Lindblad / Bara En Minut

Nu byggs återbrukshus på ÅVC

Med start den 21 november och med planerad invigning i mars 2024 påbörjas nu bygget av ett helt nytt återbrukshus på ÅVC Flygstaden. Dagens container ska bytas ut mot ett gult trähus i två delar med en kall lokal och en uppvärmd lokal. Nu blir det lätt att återbruka rätt!

Återbruk ligger verkligen i tiden då vi varje år överutnyttjar vår planets resurser alltmer och allt tidigare på året.

HEM är absolut inte nya på återbruk. Sedan ett par år finns återbruksinlämning på Villmanstrand och dagens container på Flygstadens ÅVC har funnits och fungerat bra sedan 2007. Nu har man dock vuxit ur den kostymen och behöver nytt och större för att kunna ta emot besökarnas inlämnade grejer och ge dem ett nytt och längre liv.

"Gula trähuset"

Inför det nya husbygget har ÅVC-chef Peter Gustavsson och delar av personalen besökt kollegor i branschen och skaffat idéer.

Vi vill hela tiden klättra i avfallstrappan och se till att mer saker används längre istället för att kastas. Vi har idag flera samarbetspartners som vi lämnar vidare saker till och nu vill vi synliggöra återbruket mer. Göra det lättare att lämna saker man inte vill ha, säger Peter Gustavsson.

Bygget går under arbetsnamnet "gula trähuset" eftersom det var skissen man fastnade för. Ett hus i två delar på vardera 30 kvadratmeter under 100 kvadratmeter tak för att skapa väderskydd. Tanken är att ha en mottagnings- och ompackningsdel och en utforslingsdel där samarbetsaktörerna kan hämta det de vill ha att sälja vidare. Röda korset, PMU, Haldahuset och Human Bridge är några aktörer som HEM idag arbetar med på ÅVC.

Byggmaterial

Utanför huset men under tak finns också utrymme för inlämning av byggmaterial som kan levereras till byggåtervinningen granne till ÅVC Villmanstrand.

cartsten1.jpg

Carsten Hansson på ÅVC Flygstaden är mycket positiv till projektet och glad för att medarbetarnas synpunkter tagits på allvar i planeringen. Han tror dock att det kommer att behövas en hel del handpåläggning vid uppstarten både för att visa besökarna rätt, men också för personalen så att man lär sig ta till vara på rätt saker.

Man kan inte bara öppna upp och tro att det funkar. Då ställs det nog in lite vad som helst, även sånt som inte går att använda. Vi som jobbar här får också lära oss efter hand vad som faktiskt går att sälja vidare och som efterfrågas, säger Carsten Hansson.

Sista chansen

En vision man har nu inför byggstart är att med tiden inrätta en "sista chansen-hörna" för sådant som de andra aktörerna lämnar kvar men som ändå har ett värde och är fullt användbart. En idé som nämnts är att låta besökarna vid vissa tillfällen få komma och plocka med sig något de behöver. Under ordnade former naturligtvis. Riktigt hur det blir är ännu inte spikat.

Vi har jobbat med belysning och skyltning för att både göra det snyggt och tillgängligt. Huset kommer att vara upplyst och med tydlig information så att besökarna ser vad som gäller. På så vi gör vi det enkelt för kunden, säger Peter Gustavsson.

Under byggtiden kommer byggplatsen, mitt på asfaltsplanen där tidigare förpackningsinsamlingen och PantaMera Express huserade, att vara inhägnad för allas säkerhet. ÅVC:n kommer inte att behöva stängas, vilket först befarades. Men kunder och företagare som bor och verkar centralt får gärna välja att åka till ÅVC Villmanstrand eller besöka ÅVC Flygstaden under eftermiddagarna då det är lite färre besökare på området. Allt för att slippa trängsel och olycksrisker.

Ny plats för panten

PantaMera och Förpackningsinsamlingen har på grund av bygget flyttats till ny plats vid utfarten men är lika tillgängliga som tidigare. 

Nu ser vi fram emot att se återbrukshuset växa fram och en invigning till våren. Håll ögonen öppna för uppdateringar i våra olika kanaler.