IMG_7194.JPG

Avfallet är löst – hjälp oss paketera det!

I höst kör vi på HEM en informationskampanj med klisterdekaler, utskick, reklamfilm på bio och annonser i media. Målet är att få fler att förstå att allting som slängs i soptunnan ska vara paketerat i knutna påsar och inte ligga löst.

Det lösa avfallet skapar bekymmer. Först när soptunnan ska tömmas i sopbilen, då lösa reklamblad, plast och annat lätt flyger ut och hamnar på gatan med otrivsel och nedskräpning som följd. Därefter i sorteringsanläggningen där det lösa avfallet fastnar på våra gröna matavfallspåsar så att de inte kan sorteras ut för sitt ändamål; att bli biogas och biogödsel.

Hushållen ska, enligt kommunens renhållningsförordning, paketera allt avfall innan det slängs i tunnan. Det är alltså inte HEM:s påhitt. Gör man inte det kan det komma att kännas i plånboken framöver i takt med att avfallstaxan blir strängare för dem som gör fel. Därför måste vi alla lära oss att göra rätt.

Och ja, visst ger det dubbla signaler att politiker på riksnivå å ena sidan fattar beslut för att få fler att använda färre plastpåsar och HEM som å andra sidan uppmanar oss att paketera alla sopor i plastpåsar. Ibland är verkligheten sådan att allting inte är svart eller vitt utan vi måste jobba lite i gråzonen för att samhällsfunktionerna ska fungera.

Hjälps vi åt så vinner både miljön och plånboken på det.

/ Åsa Montan, Kommunikatör på HEM