Cina_Rane_2.jpg

Här vinner både kunder och miljö

Efter många års arbete i butiksbranschen valde Cina Rane att börja om på ny kula och öppna second hand-butiken Busfrö i Halmstad. Här tjänar både hon och inlämnare pengar när saker blir sålda – vinst för både plånbok och miljö.

Konceptet bakom Busfrö Nytt och bytt, en second hand-butik som grundades i Västervik 2010, handlar om kommission. Alla som lämnar in kläder och saker till försäljning får en del av summan när varan är såld. I dag finns butiken på fem orter och när Cina Rane i Halmstad hörde talas om affärsidén kände hon direkt att hon hittat rätt. Hon hade nyligen lämnat sitt mångåriga arbete som butikschef och bestämde sig för att för första gången satsa på eget företagande.

– Jag har inte gjort mycket reklam för oss men första dagen vi hade öppet för inlämning kom det fler hit än det gjort i de andra städernas butiker.

Intresset för second hand väcktes redan i barndomen, då Cina följde med familjen på auktioner och loppisar i Småland. Länge handlade det för Cina framförallt om att vara ekonomisk, men med tiden har hon mer och mer börjat tänka miljömedvetet och hållbart.

– Mina tonårsbarn har kommit längre i det här tänket, de är mycket inne på sopsortering och sådant. Busfröbutikerna ligger ofta i studentstäder och har många unga kunder, hos den generationen finns en stor medvetenhet. Även barnfamiljer är en stor kund grupp men jag hoppas förstås att ännu fler kan få upp ögonen för hållbarhetstänket.

Busfröbutikerna har tilldelats flera miljöpriser och utmärkelser, bland annat ”Årets Solrospris” 2018 av Klimatkommissionen i Kalmar län. Halmstadbutiken är precis som de andra miljöcertifierad, vilket till exempel handlar om att undvika plastpåsar och använda miljövänliga rengöringsmedel i städningen. Cina har också hittat mycket av inredningen begagnat – bland annat kassadisken, provdockorna, golvet och mattorna.

– Det ligger rätt i tiden att återvinna och återbruka och jag tror att många har väntat på en sån här butik. Genom att man kan få pengar för det som lämnas in och säljs vågar kanske fler köpa dyrare märkesvaror i första hand. Det är viktigt att värna om produkter med bra kvalitet, de kan oftast leva vidare väldigt länge.

 

Du hittar butiken på Brogatan 3 i Halmstad. 

BA2_9982-1_HEM_(Small).jpg

Lämna prylar till återbruk

Ta med dina prylar och möbler vid ditt nästa besök till återvinningcentralen på  Flygstaden. Här har vi en egen container för just detta ändamål.