DSC_5510.jpg

Att dela är det nya äga

Behöver du emellanåt tillgång till bil men har varken lust eller råd att lägga pengar på ett eget fordon med bränsle, försäkring, parkering, drift och underhåll? Då är vår elbilspool något för dig!

I alla tider har människan haft en förmåga att utefter behov och svårigheter hitta lösningar för att möta problemen. Dagen klimatutmaningar ställer höga krav på ett nytt tänk vad gäller både konsumtion, ägande och inte minst transporter och utsläpp och där finns stora vinster att göra genom att använda sig av gemensamma och mer hållbara resurser. 

Både cyklar och bilar

HEM:s elbilspool hittar du på Stationsgatan, granne med järnvägsstationen och resecentrum. Under tak av solcellspaneler som alstrar energi till laddstolparna finns nu tre elbilar och tre elcyklar parkerade i väntan på att bokas upp av nya kunder. Principen är enkel: genom att registrera sig och betala en månadsavgift utan bindningstid kan man sedan enkelt gå in via en webbsida och boka bil och cykel per timme eller hela dagar och helger enligt prislista.  Bilarna, Nissan Leaf, klarar drygt 25 mil fulladdade och klarar alltså även längre utflykter. 

En möjlighet till frihet

Invigningen gästades av diverse lokala politiker från olika politiska partier som lämnat valspurtsarbetet för att närvara vid evenemanget. Politiker som till vardags kan upplevas som oense om det mesta enades här dock om att initiativ som elbilspoolen är av godo och ett måste för att klara klimatutmaningarna i framtiden. 

- För mig är bilen en möjlighet till frihet. Att ta sig dit man vill, när man själv vill det. Men att äga sin egen bil och låta den stå stilla 23 timmar om dygnet kommer inte vara självklart i framtiden. Att dela på resurser kommer för många av oss att vara en självklarhet. Att betala för att köra bilen, men inte för att ha den stående på en parkering kommer vara en naturlig del av en framtid där vi vill ha en stad som fylls med mötesplatser för människor i stället för med mötesplatser för parkerade bilar, summerade kommunstyrelsens ordförande Jonas Bergman (M) under invigningstalet.  

Människor möte påväg

Att elbilspoolen är placerad vid Resecentrum är ingen tillfällighet. Här möts människor på väg till och från staden, många med behov av tillfälliga och hållbara transporter. Ulf Jacobsson från MoveAbout, företaget som administrerar bokningarna och bilarna i elbilspoolen, såg läget i Halmstad som exceptionellt. 

-Jag tror inte vi sett någon stad där bilpoolen har en sådan tydlig och nära koppling till järnvägsstation och bussar och som kombinerat bilpoolen med att även erbjuda elcyklar. Det är nog världsunikt, konstaterade han. ”Att dela är det nya äga”, hör man ibland, ett av många utryck för en växande vilja att bromsa vår klimatpåverkan genom att använda gemensamma resurser istället för att ständigt köpa nytt och äga våra egna saker.  

Bidra till minskad klimatpåverkan

- Vi måste alla bidra till att bromsa klimatförändringarna. Klimathotet är en realitet och vi som dagligen arbetar med att utforma framtidens Halmstad vet vilka enorma utmaningar vi står inför om vi inte lyckas stoppa uppvärmningen, med extremväder och översvämningar som hotar vår stad vid havet, säger Jonas Bergman.