Lampor.jpg

Elfakturan - det här betalar du för

Det är inte alltid enkelt att förstå sin elfaktura. För att förenkla det hela förklarar vi här de viktigaste delarna på din faktura och vad de egentligen betyder.

Skillnaden på elnät och elhandel?

Vi tar det från början. Elnätet är ledningarna som går hem till dig medan elhandeln är den el som du förbrukar och köper från ditt valda elhandelsbolag. Du kan inte själv välja vilket elnätsföretag du vill utan är bunden till det elnätsföretaget som äger nätet där just du bor. Du kan däremot helt fritt välja vilket elhandelsbolag som du vill köpa din el av, som du då tecknar ditt elhandelsavtal med.

Det innebär att du har två olika avtal. Ett elnätsavtal med elnätsföretaget som äger nätet där du bor (exempelvis HEM Nät AB) och ett elhandelsavtal med det företag som du väljer att köpa din el av (exempelvis HEM Energi och Miljö AB).

För dig som bor inom HEM:s nät och som även valt oss som elhandelsleverantör får både din elnätsavgift och din elhandelsavgift på en och samma faktura fast delarna redovisas separat. Så vilka delar består din elfaktura av och vad är det du betalar för?

Här förklarar vi din elfaktura!

Har har vi tagit fram en exempelfaktura med förklarande texter så att du enklare ska förstå din elfaktura

Elnät

I Halmstad kommun är det HEM Nät AB som står för majoriteten av elnätet. Vårt nät ligger i elområde 4 som täcker södra delen av Sverige. 

På din faktura kan du se din årsförbrukning, mätarställning och den beräknade årskostnaden. Du ser tre olika delar på elfakturan som rör elnätet - fast avgift, överföringsavgift och energiskatt.

 

Elhandel

För dig som både bor i vårt elnätsområde och valt att köpa el från oss får en samlad elfaktura. Din faktura kan se lite olika ut beroende på vilken avtalstyp du har valt, om du har valt ett elavtal med rörligt eller fast pris.

 

Utöver dessa delar tillkommer även moms med 25%

Ja, vi vet att det kan vara lite rörigt. Är det fortfarande inte helt solklart vad din faktura från oss betyder eller har du frågor om ditt elavtal hos oss? Kontakta vår kundservice så hjälper vi dig!

Skillnaden mellan elnät och elhandel?

Kika på filmen där vi förklarar vad som är skillnaden mellan elnät och elhandel.