Lampor.jpg

Elfakturan - det här betalar du för

Det är inte alltid enkelt att förstå sin elfaktura. För att förenkla det hela förklarar vi här de viktigaste delarna på din faktura och vad de egentligen betyder.

Du har två olika avtal när det gäller din el. Ett elnätsavtal med elnätsföretaget som äger nätet där du bor (exempelvis HEM Nät AB) och ett elhandelsavtal med det företag som du väljer att köpa din el av (exempelvis HEM Energi och Miljö AB). Här förklarar vi skillnaden mellan elnät och elhandel. 

Men vilka delar består din elfaktura av och vad är det du betalar för?

Här förklarar vi din elfaktura!

Har har vi tagit fram en exempelfaktura med förklarande texter så att du enklare ska förstå din elfaktura

Elnät

I Halmstad kommun är det HEM Nät AB som står för majoriteten av elnätet. Vårt nät ligger i elområde 4 som täcker södra delen av Sverige. 

På din faktura kan du se din årsförbrukning, mätarställning och den beräknade årskostnaden. Du ser tre olika delar på elfakturan som rör elnätet - fast avgift, överföringsavgift och energiskatt.

 

Elhandel

För dig som både bor i vårt elnätsområde och valt att köpa el från oss får en samlad elfaktura. Din faktura kan se lite olika ut beroende på vilken avtalstyp du har valt. 

 

Utöver dessa delar tillkommer även moms med 25%

Ja, vi vet att det kan vara lite rörigt. Är det fortfarande inte helt solklart vad din faktura från oss betyder eller har du frågor om ditt elavtal hos oss? Kontakta vår kundservice så hjälper vi dig!