privat_eller_el_3.jpg

Fast elavtal tillbaka igen - ljusare läge inför vintern

Efter en lång vinter med rekordhöga elpriser har vi kunnat andas ut i sommar med betydligt humanare nivåer. Men vad ska vi förvänta oss på fakturans sista rad i höst och vinter? HEM:s krafthandlare Jesper Wendel tog fram spåkulan och passade på att berätta att vi nu återinför ett fast 1-årigt elavtal.

Lagom till sensommaren släpper vi på HEM nu alltså ett fast elpris för ett år i taget. Detta efter att elbolagen, under den värsta elpriskrisen och beslut om översyn från Europakommissionen, fick pausa all nyteckning av fastprisavtal eftersom priserna flög i taket och marknaden var oerhört instabil.

Sedan dess har elmarknaden återhämtat sig rejält trots en orolig omvärld. Gaslagren i Tyskland är redan nu på den nivå man satt till i november och behovet av gasleveranser från Ryssland har minskat.

Återlansering av elavtal med fastpris

- Marknadsläget nu gör att vi vågar erbjuda fastavtal igen, men tittar man i kristallkulan spår vi att elpriserna kan sjunka ännu mer längre fram och därför skriver vi inte avtal längre än på ett år. Sjunker priserna vill vi inte att våra kunder ska sitta låsta i långa avtal, förklarar Jesper Wendel.

Han säger att det funnits en efterfrågan på fasta elprisavtal från många kunder som vill kunna planera och budgetera sin ekonomi och då ha en trygghet i det fasta priset.

- Ska man välja avtal ska man inte titta på vilken bostad man har utan hur man själv är som person. Tycker man att det är skönt att veta från en månad till en annan vad jag ska betala ska man ha ett fast pris. Har man det tufft ekonomiskt kan det också vara tryggt att veta vad man ska lägga ut om elpriserna sticker uppåt i perioder.

Läget ser betydligt ljusare ut

I vintras när elpriserna slog rekord fanns en uttalad oro för att även den nu kommande vintern skulle bli lika dyr. Enligt Jesper Wendel har den prognosen lättats och ser betydligt ljusare ut även om det naturligtvis kan hända saker som påverkar längs vägen och över tid.

- Blir det inte extremt kallt med en sådan där tio-årsvinter som kan dyka upp så ser det väldigt bra ut. Vi är ju beroende av den tyska gasen och att de har fyllda lager är positivt. Sedan kan det ändå komma dagar då det blåser lite och är väldigt kallt och elpriserna kan sticka upp mot sex till åtta kronor på timbasis. Men inte under så lång tid som i fjol, spår Jesper Wendel.

En god idé att ha en buffert

Trots den mer positiva prognosen rekommenderar han ändå hushållen att se över både sin elkonsumtion och sin ekonomi inför kommande vinter och gärna, om möjligt, lägga upp en buffert. Speciellt om man har ett rörligt elpris.

- Med en buffert är det lättare att hantera eventuella toppar på priserna. Tänk en buffert på mellan en och två kronor per kilowatt du gör av med på ett år. 10 000 kilowatt betyder en buffert på 10 000 till 20 000 kronor. Då har du en trygghet. Om elpriset inte sticker iväg har du pengar till något annat.

Även om många faktorer som påverkar vår elfaktura är långt bortom vår kontroll som vädret, överföringskapaciteten i det svenska elnätet, kriget i vårt närområde och tillgången till bland annat kärnkraft kan man ändå fortfarande göra mycket i den egna vardagen.

- Vi lärde oss nog en del från förra elkrisen om hur vi sparar el och använder den effektivare. Det syns i statistiken att våra kunder använder mindre el och att många även bytt till smartare och effektivare el. Har man använt lite extra nu i sommar till låga priser kanske man ska se över och stänga av där det går. Tänka på värmen både inne och i duschen är alltid bra tips för det är där det kostar, säger Jesper Wendel.

Är du intresserad av att teckna ett fast elavtal hos HEM kan du antingen göra det direkt här på vår webbsida eller genom att kontakta vår kundservice på 035-190 190.