Appletrad.jpg

Fallfrukt i din trädgård?

Varje höst ruttnar tusentals ton med goda äpplen, plommon och päron bort i våra trädgårdar. Här har vi samlat våra tips på vad du kan göra med fallfrukten i din trädgård!

Ät och njut!

Det allra bästa är såklart att njuta av din frukten som du har i trädgården. Om det är stora mängder kan du alltid bjuda grannar och kollegor eller kanske göra must av dina äpplen. Om du tar hand om frukten så minskar risken för att den ruttnande frukten förstör din gräsmatta och lockar till sig oönskade djur som getingar, rådjur och vildsvin. 

Fruktförmedlingen 

Om du har en större mängd äpplen kan du även gå med i Fruktförmedlingen som startats av Äkta vara. De har en fruktkarta där du märker ut vart frukt finns att hämta. Dessutom kan du annonsera gratis hos dem eller gå med i deras Facebook-grupp. Besök Fruktförmedlingens hemsida

Låt fallfrukten bli biogas

Den fallfrukt som eventuellt blir över eller som är i mindre fint skick kan du även lämna på våra återvinningscentraler Villmanstrand eller Flygstaden i vår fallfruktsinsamling. Vi gör sedan miljövänlig biogas av din fallfrukt. Förra året samlade vi in hela 30 000 liter frukt som blev biogas som nästan räckte till att åka runt jorden ett helt varv. Din fallfrukt gör skillnad!

Se våra öppettider på återvinningscentralerna Villmanstrand och Flygstaden