Vindkraft_2.jpg

Möjlighet att teckna fastprisavtal pausat

Efter att Europakommissionen beslutat om en översyn av den europeiska elmarknaden och dess prissättningsmodell plockade HEM i samma veva bort sina fastprisavtal. Idag kan du som kund därför endast välja mellan ett rörligt avtal och timprisavtal.

Att vi gång på gång under de senaste åren nåtts av nya rekordnivåer på elpriserna har väl inte undgått någon och alla som hoppats att prisläget skulle bli bättre när sommaren kom, som det brukar bli, fick ännu en chock då priserna steg ännu mer i perioder även under sommaren. Och inte ser det ut att bli bättre nu när vintern är på ingång. Tvärtom uppmanas vi ständigt att hålla en ekonomisk buffert för att klara elfakturor som är flera gånger högre än vad vi normalt sett.

Sverige är inte ensamma om att huka under trycket från elpriserna och därför fattade Europakommissionen alltså beslut om en översyn av elmarknaden och prissättningen. Osäkerheten kring framtiden och i väntan på vad kommissionen kommer fram till i sin rapport gjorde att vi på HEM tog bort möjligheten att teckna avtal för fastpriser, oavsett kundtyp och volym.

Vad gäller då för kunder som har fastprisavtal hos oss?

Kunder som har fasta avtal som löper ut i närtid, där avtalsgarantin skulle gått in och gett kunden 1-års fastprisavtal, kommer att få ett förlängt avtal för rörligt pris i stället. Alternativet till rörligt pris hos oss är att teckna timpris som ger en större flexibilitet och chans att påverka priset om man har möjlighet att själv styra sin elanvändning till tider på dygnet då elen är billigare.

Vad Europakommissionens beslut får för konsekvenser för branschen, bolagen och alla elkonsumenter står, enligt HEM:s krafthandlare Jesper Wendel ännu så länge, "skrivet i stjärnorna". Men från HEM:s sida vidtog vi den här åtgärden för att undvika att sitta med fler fastprispositioner än nödvändigt. Både för oss och för elkonsumenterna.