Vindkraft_2.jpg

Fastpris på el försvinner

Efter att Europakommissionen i veckan beslutat att man på grund av de höga elpriserna nu kommer att göra en översyn av elmarknaden och dess prissättningsmodell plockar HEM och branschkollegorna nu bort sina fastprisavtal.

Att vi gång på gång nås av nya rekordnivåer på elpriserna har väl inte undgått någon och alla som hoppats att prisläget skulle bli bättre när sommaren kom, som det brukar bli, fick ännu en chock då priserna stigit ännu mer i perioder även i sommar.

Sverige är inte ensamma om att huka under trycket från elpriserna och därför fattade Europakommissionen i måndags sitt beslut om en översyn av elmarknaden och prissättningen. Osäkerheten kring framtiden och i väntan på vad kommissionen kommer fram till gör att vi på HEM nu omgående tar bort möjligheten att teckna avtal för fastpriser. Detta gäller oavsett kundtyp och volym.

Med anledning av beslutet jobbar HEM:s olika avdelningar nu intensivt för att anpassa, inte minst kommunikationen ut mot våra kunder kring de nya förutsättningarna. För att inte lura någon måste vi även ta bort alternativet fastpris från våra egna kanaler, jämförelsesajter och Elpriskollen.

Vad gäller då för kunder som har fastprisavtal hos oss?

Kunder som har avtal som löper ut i närtid, där avtalsgarantin skulle gått in och gett kunden 1-års fastprisavtal, kommer att få ett förlängt avtal för rörligt pris i stället.

Vad Europakommissionens beslut får för konsekvenser för branschen, bolagen och alla elkonsumenter står, enligt HEM:s krafthandlare Jesper Wendel, "skrivet i stjärnorna". Men från HEM:s sida vidtar vi nu den här åtgärden för att undvika att sitta med fler fastprispositioner än nödvändigt. Både för oss och för elkonsumenterna.