BA1_8896-1_HEM.jpg

Fem snabba om elpriserna med HEM:s krafthandlare Jesper Wendel

Vi har ett turbulent år bakom oss vad gäller elpriserna i vår del av landet och man kan ju inte undvika att fundera över hur det kommer att se ut framöver när vi går mot vinter och kyla. Vi bad vår krafthandlare Jesper Wendel analysera läget efter vad vi vet just nu och sia om den närmaste framtiden.

Hur ser prisläget ut just nu i vår del av landet?

Spotpriset i södra Sverige styrs just nu framför allt av hur mycket det blåser. Under perioden 5-11 oktober blåste det rejält mycket mer vilket gav oss väldigt låga spotpriser. Men så fort vinden avtar så sticker priserna iväg . Då är det naturgasen som är prissättande för vad elen kostar. Gas har blivit 10-15 gånger dyrare det senaste 1,5 året.

Vad kan vi vänta oss av elpriset inför vintern?

För perioden december till mars är riktvärdet just nu ett spotpris på ca 4-5 kr/kWh. Samtidigt så ser man ingen direkt kyla i väderprognoserna för perioden november till januari. Skulle det bli milt väder fram till och med januari kommer det garanterat göra att spotpriserna blir lägre än 4-5 kr/KWh.

Vad kan man som elkund själv göra för att påverka vad som hamnar på fakturan?

Det viktigaste är att vara sparsam med sin förbrukning. Många är redan medvetna om detta och pålästa om vad som drar el där hemma. Annars finns det många bra länkar och tips att få både här på vår egen hemsida men även om man googlar. Om man minskar sin förbrukning är det ju inte bara elhandelskostnaden som minskar på fakturan. Man sparar även nätkostnader, då det sänker överföringskostnaden samt energiskattekostnaden.

Är höga elpriser här för att stanna?

Ser vi det ur ett tre till fem-årsperspektiv skulle jag absolut säga ja. Sedan Ryssland invaderade Ukraina så har EU beslutat att till år 2027 göra sig helt oberoende av ryska energiråvaror. Den omställningen kommer, från och till, att skapa höga elpriser.

Något annat du vill flinka in när du har ordet?

Än en gång att vi alla tänker på att vara sparsamma med den gemensamma elen. Detta gäller oavsett om man som kund sitter med ett fastprisavtal på 35 öre/kWh eller om man har timpris. Det handlar inte bara om vad vi betalar på vår faktura. Vi behöver känna ett solidariskt ansvar för att hålla nere förbrukningen. Framför allt i vinter under de timmar när belastningen kan bli som störst. Kopplas nätet ner så försvinner strömmen för alla så vi sitter i samma båt.

Vill du veta mer?

Vi hjälper er att hitta det bästa alternativet för er!