IMG_9771.JPG

Haldahuset kreativt återbruk

På Haldahuset flödar kreativiteten, här får gamla prylar och möbler från återbrukscontainern på Flygstaden nytt liv och över hundra deltagare får praktik. Hållbarhet när den är som bäst!

Haldahuset är AME:s största enskilda verksamhet och här erbjuds deltagare bland annat arbetsprövning och praktik med hantverks- och verkstadsinriktning. Ingrid Colvin Magnusson, en av arbetsledarna på Haldahuset, visar runt i lokalerna.

- Hit kommer man för både arbets- och språkträning. En del har drabbats av utbrändhet och försöker komma tillbaka till ett arbete. Här får de en möjlighet att utveckla ett hantverk som de kanske redan kan eller lära sig något nytt som kan leda till ett arbete, säger hon.

Butiken, Kretsloppan, är välfylld med inlämnade saker och möbler som lämnats i Haldahusets bemannade container på Flygstadens återvinningscentral eller som kommit direkt till butiken. Ibland ringer dödsbon och erbjuder saker mot avhämtning.

- Det här är verkligen återbruk. Man blir förundrad över hur fina saker vi får in. Det är stor omsättning på allt vilket också gör att folk kommer tillbaka eftersom det alltid finns något nytt att fynda, säger Ingrid.

"Både roligt och nytt"

I tapetserarverkstaden klipper Amina Battal tyg till en grå fåtölj, en ny möbel till äldreboendet i Oskarström. Amina har haft praktik på Haldahuset i en månad och stortrivs.

- Det är verkligen roligt och nytt för mig också. Jag vill lära mig mycket och kanske jobba med detta sedan, säger hon.

Att få ett socialt sammanhang och få öva på sin svenska när SFI-klassen har sommarlov är också positivt tycker hon.