Katt_element.jpg

Sex sätt att sänka din elkostnad

Elfakturan är aldrig rolig läsning, speciellt inte nu när elpriset skjutit i höjden. Men det finns enkla saker i vardagen som du kan göra för att minska din förbrukning och kostnad. Här ger vi dig sex tips på vad du kan göra för att hålla nere elkostnaden i ditt hem.

1. Sänk temperaturen en grad 

Genom att sänka inomhustemperaturen i ditt hem en grad, kan det göra stor skillnad för din elkostnad. Att sänka temperaturen 1 grad kan innebära att du kan sänka din värmekostnad med 5-6%. 

2. Se över dina vitvaror

Ofta har vi för kallt i frys och kyl. Det är fullt tillräckligt med - 18 grader i frysen och +6 grader i kylskåpet. För varje grad kallare du har i kylskåpet ökar energiförbrukningen med 10%. Att frosta av frysen sparar också energi. Äldre vitvaror är ofta riktiga energislukare, så ett tips är att se över dina vitvaror.  

3. Laga smart

Lock på kastrullen, tina maten långsammare i kylskåpet istället för snabbt i mikron och utnyttja eftervärmen i ugnen när du lagar mat. Det är enkla sätt att spara el i köket. Du sparar till exempel två tredjedelar el på att koka med locket på kastrullen mot att koka utan lock. Många små förändringar visar sig snart på din faktura.

4. Tvätta fullt

Vänta om du kan med att tvätta tills du kan fylla maskinen och kör hellre tvätten på 40 grader än 60 grader om den inte är alltför smutsig. Där finns hundralappar att tjäna på ett år, speciellt med tanke på att ett normalhushåll tvättar cirka 200 tvättar om året. Att hänga ut tvätten istället för att torktumla sparar också sköna kronor och energi.

5. Duscha snabbt 

Se till att korta tiden som du står i duschen. Det är bättre att duscha än att tappa upp ett helt badkar, men se till att inte slösa onödiga mängder varmvatten. Då gör du en mijötjänst samtidigt som du kan spara en slant på uppvärmningen av varmvatten. 

6. Isolera rätt

Visste du att cirka 60% av energin vi använder hemma går till uppvärmning? Det finns pengar att tjäna genom att ha väl isolerat och se till att värmen inte släpps ut i onödan via tak, väggar, golv och fönster. Dessutom kan det vara smart att se över dina uppvärmningsalternativ. Har du exempelvis direktverkande el kan det vara smart att kika på ett alternativ som värmepump eller fjärrvärme om det är möjligt. 

 

Vill du ha hjälp att se över ditt elavtal?

Kontakta vår kundservice så hjälper vi dig!