Dronare_2.jpg

Nu har vi tagit över släckningsarbetet

Släckningsarbetet av branden i avfallshögarna på Östra området på Kristinehed fortsätter i detta nu men vi kan glädjande rapportera att allt avfall som brunnit nu är övertäckt och att all rökbildning har avtagit.

Dronare_1.jpg

Den positiva utvecklingen på Kristinehed har gjort att Räddningstjänsten under eftermiddagen lämnat över ansvaret till oss på HEM:

- Vi känner oss helt trygga i att ta över insatsansvaret nu. Vi kommer att fortsätta släckningsarbetet hela natten och har personal på plats för att utföra detta och även hålla koll så att det inte blossar upp igen, säger Birger Björkman, mottagningschef och stabschef i VO produktions stab.

Beröm från räddningstjänsten

Vid en pressträff på onsdagsförmiddagen redogjorde Birger Björkman för insatserna från HEM:s sida under natten. Bland annat kunde han berätta att vi bistått räddningstjänsten med hjälp av den värmesökande drönare HEM numera använder ute på Kristinehed. Från luften kunde räddningspersonalen därmed få både fotografiska bilder över branden samt värmebilder från högarna vilket underlättade i släckningsarbetet.

HEM:s certifierade drönarpilot Richard Fransson fick 02 på natten ratta tekniken på området och fick beröm från räddningstjänsten och Birger Björkman.

-Verkligen alla vi kallat har ställt upp när vi behövt hjälp. Från chaufförer som kört hela natten, till operativa chefer, branschkollegor med fordon och personal, medarbetare och alla andra och jag vill tacka alla som hjälpt till, summerade Birger Björkman.

Bevakningen av det avfall som brunnit kommer att fortsätta under en obestämd tid framöver och planering av detta håller just nu på att göras. Utöver släckning, tas nu prover på vatten på området samt i Nissan för att se om miljön påverkats. Länsstyrelsen gjorde ett besök på området i eftermiddags.