kyla3_1.jpg

HEM på topplistan för lägsta elnätsavgifterna

Årets Nils Holgersson-rapport, som i 25 år jämfört landets alla kommuner utifrån hushållens kostnader för avfall, el, vatten och värme, placerar HEM på en hedrande tiondeplats i landet för bolag med de billigaste elnätsavgifterna. Halmstads hushåll betalar lägst elnätsavgift i hela Halland.

Med rekordlåga elpriser de senaste månaderna har vissa HEM-kunder kommenterat att avgiften för elnätet just nu är högre än elpriset på fakturan. En del kanske tolkar detta som ett bevis på att HEM tar ut alltför hög nätavgift och missar då att vi alltså även har rekordlåga elpriser just nu.

Kanske kan det som HEM-kund vara kul att veta att vi idag ligger på plats tio för bolagen med de lägsta elnätspriserna i hela Sverige med en sänkning av avgiften senaste året med 0,20 procent. En lägenhet i Halmstad betalar 1995 kronor i årlig elnätsavgift, billigast i Hallands län. Dyrast är Hylte och Kungsbacka med 3510 kronor för samma period.

Medelpriset för elnätsavgiften (inklusive moms) per kilowatt för en lägenhet i riket är 96,3 öre, att jämföra med 60,5 öre i Halmstad och 106,3 öre i Hylte.

Till skillnad från elhandelspriserna, priset på den el som faktiskt förbrukas i hushållet, är elnätsavgiften inget som kunden själv kan påverka utifrån val av bolag eftersom elnätet faller under monopolet. Det elbolag som är nätinnehavare i det område man bor är det bolag man betalar elnätsavgift till. I Halmstads kommun är både HEM och EON elnätsinnehavare i olika områden.

Mikael Adgård, nätkoordinator på HEM distribution, är glad att HEM ligger högt på listan över bolag med låga avgifter vilket naturligtvis är positivt för bolagets kunder.

-Vi har följt Nils Holgersson-rapporten under flera år och nu har vi hamnat på topp 10-listan. Det är kul när det uppmärksammas att vi faktiskt har attraktiva elnätspriser, konstaterar han.

Här hittar du mer information om Nils Holgersson-rapporten som tagits fram.