BA2_9083-1_HEM.jpg

Mer morot i den nya avfallstaxan

Året går mot sitt slut och nu uppdateras alla priser, taxor och avgifter inför nya 2022. Avfallstaxan har inför nya året ett par nyheter som gynnar både dig som kund och miljön då det faktiskt premieras lite extra att sortera mer och sortera rätt.

För ett par år sedan gjorde vi ett försök till morot i taxan för de kunder som tycker att de är duktiga på att sortera ut återvinningsbart och annat ur hushållssoporna och därför önskade ett mindre kärl, vilket inte gick men däremot en något sänkt kostnad om man kunde dela kärl med en eller ett par grannar.

Den gången var dock "vinsten" i plånboken inte stor och många ansåg det även bökigt att ansöka om gemensamma kärlet och genomföra en process där man skulle hitta en uppställningsplats och gå och slänga påsarna.

MEN inför 2022 tar vi nytt grepp och sänker priset för villakund med del i gemensamt kärl med 35 procent, från 1061 kronor i år till 677 kronor för 2022. En miljöstyrande åtgärd för att uppmuntra de som vill göra en miljöinsats redan i hemmet och källsortera bättre. En liten större morot för de engagerade alltså. 

Detsamma gäller för fastighetsägare som väljer att ställa in ett brunt matavfallskärl i sina miljörum för utsortering av matavfall i gröna påsen, men den processen påbörjades redan under 2021 och är redan igång på flera ställen vilket vi är glada för.

Vi fortsätter också "lobba" för att fler villakunder ska släppa sina stora 370 liters kärl som en del har kvar. Där gör vi tvärtemot och höjer kostnaden för de större kärlen markant för att få fler att sortera mer och nöja sig med ett 190 liters kärl. Den rörliga avgiften för ett 190 liters kärl är från och med nästa år hela 1770 kronor billigare än det stora. (1308 kronor istället för 3078 kronor).

Vill du kolla in avfallstaxan för 2022? Då hittar du den här