IMG_4332.JPG

Mat, ett sätt att spara pengar och miljö

Maten vi äter påverkar vår miljö och planet från produktion till transport och tillagning. Genom att ta hand om maten på bästa sätt avlastar vi också planeten. Vi tipsar om hur du enkelt kan göra skillnad!

IMG_8568.JPG

1. Minska matsvinnet

Nummer ett är planering, det är överst på listan. Innan du handlar är det klokt att formulera en idé och ta fram recept. Bristen på planering är största risken att du handlar random saker som blir kvar i kylen och till slut slängs. Omforma även recepten så du kan använda hela råvaran, skala inte rotfrukter utan använd allting.

Kottfarstalrik.jpg

2. Använd dina rester

Blanda aldrig rester utan håll dem separerade. Kokar du pasta och det blir något över, kyl ner det, men separerat så att du kan använda de olika delarna till att komponera en ny måltid dagen efter. Du kanske byter sås eller gör en wok och plötsligt är det en helt ny måltid med nya smaker.

Frukt_och_gront.jpg

3. Laga mer vegetariskt

Utgå från kända rätter. Älskar du korv stroganoff så ersätt korven med kålrabbi. Ofta känner man ingen skillnad. Däremot kan det finnas en  känsla av att det inte ”blir någonting” förrän du har stoppat i animaliskt protein i en maträtt. Så är det inte, våga testa!

Frukt_och_gront.jpg

4. Handla efter säsong

Att använda råvaror som är i säsong är ett enkelt tips. Att handla jordgubbar, som har fraktats från andra sidan jorden, i december ger såklart större påverkan än att handla svenska jordgubbar i juli. Säsongsvaror är dessutom ofta billigare!