Host_stuga.jpg

Gör sommarstugan redo för vintern

Hösten är på ingång och det är dags att se över din sommarstuga inför vintern. Bränder och vattenskador kan förebyggas genom enkla åtgärder i tid. Här får du tipsen!

1. Stäng av vattnet

Stäng av husets huvudvattenkran och öppna alla vattenkranar och töm ut det vatten som finns kvar i rören. Skulle något rör frysa eller din varmvattenberedare eventuellt läcka under vintern begränsas då skadorna och du slipper att få en chock av vattenfakturan. Även om du har viss värme på i huset så är detta en bra åtgärd.

2. Se över värmen

Är ditt fritidshus isolerat eller vinterbonat är det bra att ha underhållsvärme om minst 10 grader på. Är huset inte isolerat är detta ingen idé. Då är det bättre att stänga av el och värme över vintern, men vara extra noga med att tömma vattenrören.

3. Stäng av vitvaror 

Stäng av diskmaskin, tvättmaskin, kyl och frys och låt dörrarna stå öppna. Dra ur sladdar ur vägguttagen för att förebygga brand om du låter elen vara påslagen i ditt hus över vintern. 

4. Minska risken för objudna gäster 

Se till att hindra objudna vintergäster som möss och råttor från att lockas inomhus. Töm därför skåp och skafferi på matvaror eller förvara torrvarorna i skafferiet i väl förslutna förpackningar. Möss och råttor gillar att bygga bo med material från madrasser, täcken och kuddar. Se därför till att förvara dem på lämpligt ställe.

5. Soptömning 

När den sista tömningen för säsongen har varit se över ditt kärl så att det är helt och rent till nästa sommar. Om du vill kan du rulla in det och ställa det intill huset eller exempelvis din carport för extra skydd.