DJI_0026.jpg

Samarbete i coronatider

Varje sommar arbetar ett par hundra hantverkare inom olika professioner från olika länder med att rusta upp och underhålla pannorna i HEM:s värmeverk. Med coronasmittan och restriktionerna som den fört med sig har planeringen för årets arbete blivit en utmaning. Men allting går att lösa med lite samarbete även på distans.

Jonas Jansson, revisionsansvarig på HEM, har alltid bråda dagar så här års när sommarens omfattande revision med upprustning och underhåll av värmepannorna schemaläggs i detalj och branschfolk från många länder i Europa bokas. Lägg en coronasmitta på det med majoriteten länder i karantän och du har en planeringsteknisk mardröm.

Revisionen genomförs varje år för att garantera att pannorna har bästa möjliga kapacitet för kommande år. Det krävs noggrann planering för att material, verktyg och yrkesfolk ska vara på rätt ställe i rätt tid för de olika momenten. Detta för att schemat som Jonas Jansson gjort inte ska rubbas vilket kan bli kostsamt om tiden för de tillresta hantverkarna inte kan nyttjas effektivt.

Samarbete mellan bolag

Coronaspridningen har inneburit en hel del justering av planerna och krävt nya lösningar där samarbete över bolagsgränserna visat sig framgångsrikt. Till exempel visade det sig att de skickliga svetsarna från Tjeckien, som HEM anlitar för att åtgärda eventuella läckage i värmepannorna, hindrades att resa av sitt lands restriktioner på grund av coronasmittan. Att få hit dem såg inledningsvis ganska omöjligt ut. Jonas Jansson kontaktade då Sysav i Malmö och Jönköpings Energi som liksom HEM använder svetsare från just Tjeckien.

- Vi bestämde att tillsammans försöka få upp några tjecker som kunde hjälpa oss ute på våra respektive kraftvärmeverk. Vi valde ut de bästa svetsarna vi kände till och sände ett intyg till var och en. Vi underströk i intyget att vi driver samhällsviktiga funktioner i Sverige vilket hjälpte dem igenom de stängda gränserna i Europa, förklarar Jonas Jansson.

Samarbetet gav alltså resultat och sedan en tid har HEM två svetsare på plats i Halmstad medan Sysav och Jönköping har vardera tre stycken hos sig.

Revisionen av HEM:s största panna, Panna 3 på Kristinehedsverket, skulle startat nu i maj. Men sedan Folkhälsomyndigheten förutspått en topp för smitta den här månaden fick den flyttas till hösten. Att i rådande läge lyckas få ett drygt 100-tal hantverkare och yrkesfolk till Halmstad i tid blev övermäktigt.

För att klara starten på revisionen på Panna 1 och 2 hoppas Jonas Jansson att coronasmittan ska ha lugnat sig till sommaren och att gränserna för yrkesfolket ska ha öppnats till efter midsommar. Man behöver ju även i juni, juli och augusti viss utländsk arbetskraft under de cirka nio veckor som man jobbar med Panna 1 och 2.

Uppdelade personalgrupper

I övrigt jobbar alla på ungefär som vanligt på HEM:s underhållsavdelning. De som har möjlighet jobbar hemifrån och håller kontakten via telefon eller videolänk. Avdelningens mekaniker och elektriker har naturligtvis svårare att distansjobba och behövs på plats för åtgärder ute i anläggningarna. Precis som på flera andra företag har man där delat på personalgrupperna för att förebygga att smitta varandra om någon blir sjuk. Därför har några också flyttat från Kristinehedsverket till Oceanen nere i hamnen.

- Vi försöker tänka oss för när vi träffas och hålla avstånd mellan oss. Vi kan bara följa utvecklingen och anpassa oss till verkligheten, säger Jonas Jansson.