Minimeringsmastarna.PNG

Tävlingen Minimeringsmästarna intar Halmstad

De flesta av oss tittar väl ibland på mängden förpackningar och avfall som varje vecka uppstår i vårt hem. Finns det alternativ som kan minska sopberget under ett år eller måste mängden avfall vi slänger i ett hem vara konstant? Det ska fem Halmstadfamiljer ta reda på under året i tävlingen Minimeringsmästarna.

I år är det cirka 300 familjer i 60 svenska kommuner som antagit utmaningen att under ett helt år försöka minska sitt avfall i vardagen och börja leva lite mer hållbart samtidigt som de tävlar mot varandra i roliga utmaningar.

Tävlingens upplägg

Tävlingen omfattar fem temaperioder där deltagarna får olika utmaningar som ger olika många poäng att räkna samman vid årets slut. Den första temaperioden, Hållbar konsumtion, körs nu i höst fram till den 5 december. Övriga teman är Matsvinn, Farligt avfall, Delande samt Textil. Den stora finalen äger rum den 16 oktober nästa år.

Under tre tillfällen ska även deltagarna väga allt avfall (restavfall, förpackningar och matavfall) för att se om de kan minska mängden under ett år. Första vägningen sker nu i tävlingens inledning, en efter halva tiden samt en mot slutet av tävlingsåret.

Familjerna som är med i Minimeringsmästarna

Halmstads kommun och HEM står som arrangör för Halmstads del av tävlingen och fem familjer har slutit upp för att representera kommunen. Alla har de sina orsaker för att ställa upp.

Familjen_Eliasson.PNG

Familj 1

Familjen Lotta, Micke, Jonah och Isaac var tidigt ute med sin ansökan. Lotta blev uppmanad att söka av en kompis i Falkenberg som sett annons om tävlingen.

- Jag är tävlingsmänniska så det här tilltalade mig. Vi försöker redan leva mer hållbart och ekonomiskt smart genom att handla begagnat, inte köpa onödiga saker utan hitta alternativ i stället, säger Lotta.

Hon hoppas att året ska ge nya tips för att bli ännu smartare i vardagen och tycker det är kul att man kan tävla som familj.

Följ familjen på Instagram @seminimeratillsammans 

Familj 2

Emma och Jonas är sambos och vill få ”tips och trix” för att underlätta en ganska hektisk vardag där man inte alltid är så bra på att planera i förväg vilket får följder både på ekonomi och miljö. Emma studerar innovation och hållbar utveckling på högskolan och hoppas kunna använda erfarenheterna från tävlingsåret även i sina studier.

- Vi hoppas få en kick och en knuff i rätt riktning för att styra upp vardagen och jag hoppas på erfarenhetsutbyten och diskussioner där vi lär av varandra i gruppen här i Halmstad, säger hon.

Familj 3

Anders, Josefine och sonen Milo är väldigt intresserade av att leva hållbart och försöker redan utmana sig själva att fatta bra beslut. Under tävlingsåret vill Anders ändå kunna synliggöra hur mycket man som familj ändå påverkar planeten med de val man gör och hitta alternativ som kanske är bättre.

- Själva tävlingen blir en motivation i sig att utmana oss att ibland hitta nya vägar för att göra rätt, förklarar Anders.

Minimeringsmastarna_FamiljenStenson.jpg

Familj 4

Johanna, Johannes, Lily och Lennon ser fram emot utbytet med de andra tävlande för att själva lära sig nytt. För Johanna och Johannes var en avgörande faktor att inspirera och lära barnen om hållbarhet och visa goda exempel. Även de har ett stort engagemang i botten att falla tillbaka på när tävlingen startar.

- Vi tycker att vi är ganska duktiga som handlar begagnat och gärna kollar loppisar innan vi köper nytt. Det ska bli kul att lära känna nya människor genom tävlingen och så är det bra att kommunen och HEM arrangerar något sådant här för invånarna, tycker Johanna.

Följ familjen på Instagram @boatelier.se

Familj 5

Hans-Erik och Sigrid har ett stort intresse för att hushålla med resurser och Hans-Erik har även i sitt yrke arbetat mycket med frågorna men menar att det alltid finns mer att lära. Han hoppas kunna ta med erfarenheter till sina studenter på högskolan.

- Vi vet att vi måste vara rädda om vår natur och vår planet. Det finns massor nytt att ta del av och så ska det bli kul att umgås med andra som delar ens engagemang, tycker han.

 

Följ familjerna i sociala medier

Följ familjerna och deras utmaningar på Facebook och Instagram under hashtagsen  #minimeringsmästarnahalmstad, #minimeringsmästarna och #nöjdpunkt. 

Passa på att hänga med och utmana er själva också tillsammans med våra Halmstadfamiljer. Hur många förändringar kan du göra och hur många poäng kan du komma upp i under året som kommer?

 

Läs mer om tävlingen Minimeringsmästarna