IMG_8150.JPG

Ny påse för dina sopor

Bor du på Vallås? Under 6 månader kommer HEM att, förutom den gröna matpåsen, dela ut kostnadsfria vita påsar för hushållens restavfall. Restavfall är det du slänger i den vanliga soppåsen hemma: hushållspapper, tops, blöjor, gamla disktrasor, fönsterkuvert och trasiga leksaker. Alltså det som är kvar när du sorterat ut dina förpackningar och din mat. Matavfallet slänger du så klart i den gröna påsen. Bara mat i den gröna påsen, tack!

Varför en vit påse?

Halmstad har sorterat ut matavfall i gröna påsen i snart två år. Maten blir biogas och biogödsel om vi slänger rätt. Eftersom vi får in för mycket skräp i gröna påsen vill vi testa en ny idé och där behöver vi din hjälp på Vallås!

För att få in mer rätt sorterat matavfall i gröna påsen kommer vi även att dela ut kostnadsfria vita plastpåsar för restavfall till Halmstads hushåll. Innan vi låter alla hushåll hänga på hoppas vi att du vill hjälpa oss testa idén och se om det blir lättare att göra rätt.

Matavfall

I den gröna påsen lägger du precis som vanligt matavfall, och inget annat.

Restavfall

I den vita påsen lägger du det som inte kan källsorteras och inte är matavfall. Det går fortfarande bra att använda andra påsar till ditt restavfall. Glöm inte dubbelknuten!

Här slänger du påsarna

Du som bor i villa slänger påsarna i din vanliga soptunna. Bor du i lägenhet slänger du dina påsar sopbehållaren på gården eller i soprummens anvisade sopbehållare för restavfall respektive matavfall.

Matavfall2_Rityta_1.png

Exempel på vad du slänger i gröna påsen

Matavfall är det som blir kvar på skärbrädan när du lagat din mat och det som blir kvar på tallriken när du ätit upp din mat. Det är också den mat som blivit för gammal och oätlig i ditt kylskåp eller skafferi. Allt detta matavfall ska sorteras ut i den gröna påsen. När påsen är full knyter du en dubbelknut och slänger den i din vanliga soptunna. Det ska vara lätt att göra rätt!
Vitra_pasen-01.png

Exempel på vad du slänger i vita restavfallspåsen

En stor del av hushållets avfall går att sortera ut och behandla för sig. Är du duktig på att sortera blir det inte så mycket kvar som måste slängas i den "vanliga" soppåsen. Exempel på vad du ska lägga i denna påse är kattsand, blöjor, bindor, dammsugarpåsar fönsterkuvert, snus och fimpar.