HEM
Jag besöker sidan som
Privatperson
Företag

Matavfallsutsortering

Halmstads kommun har beslutat att hushållen ska sortera ut sitt matavfall från övrigt avfall. Istället för att förbrännas ska maten bli biogas och biogödsel, allt som en del av ett ökat miljöfokus. Beslutet avser i första hand enbart matavfall, men möjlighet finns att utsorteringen blir större i framtiden.

Gröna påsarna

Det är både lätt och smidigt att sortera ut sitt matavfall med de gröna påsarna, som enkelt hämtas på någon av våra återvinningscentraler eller i din matvarubutik. Du hittar närmsta plats här.

Ett normalhushåll gör av med ungefär 6 rullar gröna påsar per år.

Så går sorteringen till

Hushållen separerar sitt matavfall i gröna påsar och hushållsavfall i en annan påse, båda knyts med en rejäl dubbelknut och läggs i den vanliga soptunnan. När påsarna kommer till Kristinehed sorteras de automatiskt med hjälp av kameror utifrån färg. Efter att de gröna påsarna sorterats ut öppnas och töms de i avpaketeringsanläggningen.

När avfallet har passerat sorterings- och avpaketeringsanläggningen består det av tre olika delar. Ett restavfall som förbränns på Kristinehedsverket, förpackningar som skickas vidare för återvinning och ett flytande råmaterial, så kallad slurry, som sänds till en extern biogasanläggning där den blir biogas samt biogödsel.

 

Läs mer

All information om hur man går till väga, vad som ska slängas i den gröna påsen och vad som händer med maten när vi hämtat den och sorterat påsarna finns att läsa här.

 

Senast uppdaterad:
2017-10-03 11:13
Copyright 2019 - Halmstads Energi och Miljö AB