Pronova_exterior.jpg

Pronova tilldelas Miljöpriset 2019

Vinnare av Miljöpriset 2019 blev företaget Pronova som på fredagskvällen tilldelades priset under årets Näringslivsgala. Priset delas ut av HEM och EMC för att uppmärksamma företag som aktivt arbetar med miljöfrågor.

 - Det här betyder en hel del för oss. Miljöfrågan är viktig och vi anser att det är var och ens skyldighet att göra vad de kan för att minska miljöbelastningen. Som företag finns det alltid små enkla saker att göra för att minska avtrycket och nå stora resultat. Att bli uppmärksammade med detta pris känns väldigt bra, säger Pronovas VD Johan Jostler som mottog priset på galan.

Varför tror du att ni, ett förtag i förpackningsbranschen, får miljöpriset?
- Kanske för att vi gjort en hel del för att ”klimatkompensera” för vår verksamhet som ju idag bygger på att utnyttja fossil olja för att tillverka påsar.


Vilka delar i miljöarbetet fokuserar ni extra på? 
- Idag är fokus först och främst på vår egen återvinning och att få ner vårt spill. Vi jobbar även löpande med energibesparing, att inte slösa med energin i onödan. Sen har vi börjat titta på hur vi kan återvinna spillvärmen från vår egen produktion.  

Arbetar ni för att påverka miljöarbetet i branschen i stort?  
- Vi erbjuder våra kunder påsar i grön PE men utöver det arbetar vi inte aktivt med att påverka branschen. Men med det här priset så kanske vi kan visa andra företag i branschen att man med ganska små medel kan göra mycket för att minska miljöbelastningen i verksamheten.

Vilka utmaningar ser ni framåt?
- Förpackningsbranschen, och då särskilt plastförpackningar, är ju i hetluften nu och debatten om plastens negativa avtryck på miljön dominerar diskussionen. Ser man till ett större perspektiv så är plasten faktisk ofta ett bättre val jämfört med till exempel papper eller ingen förpackning allsMan måste ta hänsyn till vilken funktion plasten fyller innan man dömer den. Många livsmedel skulle ofta inte ens hålla till butikshyllan utan plastförpackning. Där måste plastens miljöpåverkan ställas i förhållande till det matsvinn som skulle uppstå.  

Något som inte heller får glömmas bort, enligt Johan Jostler, är hur plasten hanteras när den inte längre fyller sin funktion. Det måste bli självklart att inte slänga plast i naturen utan att hitta sätt att återvinna den. Där finns mycket att göra både vad gäller egenansvar, utveckling och återvinning. 

Vad är er framtidsbild? 
- Vi kommer fortsätta att jobba för att få ner vårt spill och nå en så energieffektiv produktion som möjligt. 

Slutligen, hur ska ni fira det här priset?  
- På måndag blir det fortsatt firande med god lunch med resten av personalen, avslutar Johan. 

Stort grattis säger vi på HEM till Pronova!