man-791505_1920.jpg

Ta hand om din grillaska på rätt sätt!

Sol, vår och värme lockar fram grillen hemma hos många av oss. Men vad gör man egentligen med askan när grillen svalnat? Vi har tipsen!

Varje år startar askan från grillen bränder, både hemma i soptunnan och på vår fjärrvärmeanläggning. Vi vill därför passa på att påminna om att askan ska förvaras minst två dygn i plåthink med lock för att svalna, och därefter slängas i väl knuten soppåse. Men askan kan också användas som fläckborttagning, gödsel och snigelskrämma.

1. Få bort skadedjur

Askan fungerar som effektiv snigelskrämmare. Sprid askan jämnt runt trädgårdslandet, så håller du sniglar av alla de sorter på behörigt avstånd.

2. Få större tomater

För kalciumälskande växter, så som tomater och kål är aska ett perfekt gödningsmedel. Häll ungefär en halv deciliter i hålet där du ska plantera. Även andra växter som ska bära frukt så som bärbuskar och fruktträd mår bra av lite aska.

3. Aska i komposten

Aska fungerar som kalk och höjer ph-värdet i din kompost. Strö aska över din kompost, men inte för mycket, rekommendationen är cirka 3-5 kg aska per kubik trädgårdskompost. 

4. Fläckborttagning på sten och cement

Aska fungerar som effektiv fläckborttagning av målarfärg på sten och cement. Strö aska direkt på fläcken gnugga och fläcken försvinner!

5. Rengör glasdörrar

Glasdörrarna vid eldstaden blir snabbt och fint rena med hjälp av en fuktig svamp doppad i aska. Det tar bort alla sotiga rester.