Dronare_1.jpg

Vår drönare hjälpte räddningstjänsten

Med en egen drönare med värmekamera kunde HEM i veckan bistå räddningstjänsten och egen personal i släckningsarbetet av den kraftiga branden i avfallshögarna på Östra området vid Kristinehed. Nu tar man drönaren till fortsatt hjälp i kommande dagars arbete med att övervaka avfallshögarna och förebygga att nya bränder uppstår i massorna.

K-hed_rok.jpg

För en tid sedan införskaffades en drönare med kamera till VO Produktion på Kristinehed. Syftet var att med drönarens hjälp ersätta arbetsuppgifter där kollegor tvingas arbeta på hög höjd för att övervaka och inventera tak, skorstenar eller i trånga utrymmen inne i pannorna under revision. Underhållsingenjör Richard Fransson, som kläckt idén med att köpa in drönaren, fick bara häromdagen sitt körkort för att flyga drönaren och kunde titulera sig drönarpilot. HEM blev i samma veva registrerade som innehavare av en drönare.

Avgörande roll vid branden

Inte visste man då för några veckor sedan att tekniken skulle komma till användning och spela en avgörande roll i bekämpningen av veckans brand på avfallsupplaget ute på Kristinehed. När branden bröt ut vid 15-tiden på tisdagen erbjöd Richard Fransson sina tjänster och började manövrera drönaren över brandområdet. På så vis lyckades man få bra bilder som gav en bra uppfattning om brandens spridning. När röken var tjock var det också med drönaren som man kunde skapa fotografier och grafiska värmebilder och då se var det glödde inne i avfallshögarna.

-På sina håll upptäckte vi glöd och på andra håll bekräftade drönarbilderna det man misstänkte om glöden i vissa högar. Man kunde då göra insatser just där och spara tid. Att drönarens IR-bilder kunde se värmeutvecklingen genom röken och slaggen man täckt högarna med var också värdefullt, förklarar Richard Fransson.
På kvällen for Richard hem för att bokstavligen ladda både sina egna och drönarens batterier men blev inringd för tjänst vid halv två på natten igen.
Även i nattmörkret kunde bilderna drönaren tog ge viktig vägledning för släckningsinsatserna vilket räddningstjänsten senare påpekade i summeringen av natten.

Övervakning framåt

Nu, två dagar efter branden, har branden lugnat sig och avfallshögarna täckts med slaggrus och bekämpats med vatten. Insatserna framåt har därför ändrats till att bli mer övervakning och förebyggande så att man tidigt kan se om det börjar glöda eller brinna på nytt i högarna.

drone2.jpg

-Ser man att det börjar någonstans kan man trycka ner högen för att kväva syret eller bekämpa med vatten och grus. Vi kan konstatera att inköpet av drönaren betalade sig direkt. De här dagarna var ett kvitto på det, säger Richard Fransson.

Han är övertygad om att användning av drönare kommer att sprida sig i branschen som det även gjort i andra branscher. Själv ser Richard Fransson gärna att fler kollegor på HEM utbildar sig till drönarpiloter och att tekniken kommer till användning på fler sätt, både för internt bruk men även som samhällsnytta.