Emmbagapelsin09.jpg

Emmas fruktpåsar ersätter plast

Vad gör man om man tröttnat på de tunna fruktpåsarna i butiken och vill ha mer hållbara alternativ? Jo, man tar såklart fram en helt egen ny produkt. Det gjorde Emma Karlsson i Halmstad och idag finns hennes hållbara flergångsfruktpåsar både i butik och på nätet.

Det var 2016 som Emma Karlsson fick idén till det som kom att bli produkten Emmbag, en liten påse med dragsko som gömmer fyra genomskinliga fruktpåsar, tillverkade av gamla PET-flaskor. Emma hade under en tid gått och haft en dröm om eget företag vars produkter och tjänster kunde bidra till att minska andelen engångsförpackningar i samhället. Besöket i fruktdisken blev startskottet för det egna företaget och en helt egen produktidé.

– Jag var riktigt trött på de där tunna påsarna i plast som finns vid grönsakerna och frukten i alla butiker. Jag hade sökt efter alternativ, men då bara hittat tjockare tygpåsar vilket inte var vad jag ville ha, berättar Emma Karlsson.

De där tunna fruktpåsarna kanske tjänade sitt syfte, att bäras hem med frukt och grönt i, men väl i hemmet dög de inte till så mycket mer vilket i Emmas värld inte kändes särskilt hållbart. Många kunder idag tar med flergångskassar och påsar till butiken för att bära hem sina varor i och Emma ville gärna ha något liknande även för frukt och grönsaker.

– Det fanns lite alternativ i andra länder när jag sökte runt och tänkte att det borde finnas en marknad i Sverige också. Jag beställde hem lite olika prover och hittade en leverantör som kunde göra det jag ville ha, säger hon.

Påsar av återvunna PET-flaskor

Miljö, klimat och hållbarhet var ledord och att kunna få fram flergångspåsar, som går att tvätta och använda om och om igen, genom att återvinna PET-flaskor kändes helt rätt. Påsarna kom hem, levererade till dörren och Emma Karlsson insåg att här behövdes något lite extra både av praktiska och estetiska skäl.

– För enkelhetens skull så tog jag fram ett litet fodral eller påse som man kunde ha påsarna i. Jag gillar design och tyckte själv att det var kul att ha en påse som man faktiskt kunde vara lite stolt över att plocka upp där i butiken.

Hemsidan emmbag.se skapades och Emma började marknadsföra sina påsar lite smått. Sommaren 2017 tog det fart och idag hittar fler och fler hennes påsar som får följa med till matbutiken, torghandlaren och till och med till bageriet. Påsarna är klassade enligt Global Recycling Standard. För att tillverka en flergångspåse går det åt 0.6 PET-flaska vars material alltså får ett nytt och längre liv.

– Att ta med egna påsar är enkelt men gör stor nytta för att minska plasten från butikerna.

Första gången jag använde mina påsar i affären kändes det lite konstigt, men nu får jag så positiva reaktioner varje gång och folk undrar var jag köpt dem. Då är det extra roligt att det är ens egen idé som man faktiskt förverkligat, säger Emma Karlsson.

 

Solceller_tak.jpg

Solceller till din villa

Solceller på ditt villatak är både ett miljösmart och hållbart val som över tid gör att du sparar pengar på din elkonsumtion.