matsvin014.jpg

Fruktpåse inte för matavfall

Den 1 maj införs den nya skatten på plastpåsar i matbutiker. Många butiker har bytt ut de tunna fruktpåsarna mot papperspåsar. I vissa kommuner kan dessa påsar användas för matavfallsutsortering. Dock inte i Halmstad!

Diskussionen om plastpåsens vara eller inte vara har gått hög under lång tid och även påverkat avfallsbranschen. Idag sorterar ungefär 50 kommuner sitt matavfall som vi i Halmstad i plastpåsar som sorteras bort från hushållens restavfall genom optisk sortering för att bli biogas- och biogödsel. Majoriteten övriga kommuner har valt två andra system där matavfallet läggs i papperspåse.

Olika system har olika förutsättningar

De här matavfallssystemen har olika förutsättningar vilket har aktualiserats eftersom många matbutiker börjat byta ut sina fruktpåsar i tunn plast mot papperspåsar inför införandet av den nya plastpåseskatten.

I Halmstad har bland annat butiker som Coop och Hemköp nu papperspåsar i frukt- och grönsaksdisken. De är alldeles utmärkta att bära hem sina varor i, men bor man i Halmstad ska dessa påsar inte användas för matavfall vilket texten på påsarna i flera fall uppmanar till.

”Titta vad bra, papper istället för plast. Fyll på med frukt och grönt, återanvänd som matavfallspåse”, står det till exempel på Coops fruktpåse. På Hemköps papperspåse är anvisningarna att använda påsen till matavfall om din kommun har papperspåse, annars följa det matavfallssystem du har i hemkommunen. I Halmstad fungerar inte papperspåsen alls för matavfallsutsortering eftersom vi använder det optiska systemet med en grön plastpåse för matavfallet.

Fortsätt använda den gröna påsen

Vår matutsortering förutsätter att alla i kommunen sorterar på samma sätt och att matavfallet läggs i den gröna matavfallsplastpåsen som knyts väl och slängs i hushållens soptunna. En papperspåse som inte kan knytas kommer i vårt system att kladda ner både tunnan och soppåsarna och maten kommer att ramla ur påsen och följa med soporna till förbränning.

Så även om ni köper frukt och grönsaker i butikernas nya papperspåsar, fortsätt att slänga matavfallet i den gröna påsen så att maten från Halmstad även i fortsättningen kan bli biogas och biogödsel.

Märk väl att Regeringens plastpåseskatt inte berör vår gröna matavfallspåse eller vanliga soppåsar som du köper i flerpack i butiken.

 

Fakta
Skattehöjningen på plastpåsar i matbutiker är en del av regeringsuppgörelsen mellan Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Centern och Liberalerna. Beslutet lutar sig mot att EU:s stater 2015 ställde sig bakom ett beslut om att minska förbrukningen av plastkassar från drygt 100 stycken år 2018 till max 40 plastpåsar per person till år 2025.

Den nya platspåseskatten som införs den 1 maj innebär en kostnad på 3 extra kronor för bärkassen och 30 öre för tunnare fruktpåsar.

Syftet är främst att bidra till en minskad nedskräpning i natur och hav världen över där plast idag är en stor miljöbov även om Sverige inte i särskilt stor utsträckning bidrar till just det problemet. Kritiker till förslaget har sett det som symbolpolitik och menat att miljönyttan i just Sverige inte blir så stor då klimatavtrycket från papperspåsen rent faktiskt överstiger plastpåsens vid tillverkning. Andra pekar på att beslutet är ett sätt att dra in skatteintäkter till staten. Regeringen beräknar att plastskatten kommer att ge intäkter på cirka 2,1 miljard kronor bara under 2020.