ChargeNode_Hills_Villastad_0001.jpg

Laddtipsen för er bostadsrättsförening

Kurvan för antalet laddbilar ökar stadigt och med det ökar behovet av laddplatser. Men hur går man tillväga som Brf när man skall satsa på ladd? Här delar vår kollega Christopher med sig av sina bästa tips på vad ni ska tänka på när ni väljer laddlösning till er bostadsrättsförening.

Cristopher.png

Christopher Johansson arbetar som teknisk projektledare på HEM och är en hejare på att hjälpa våra kunder med att hitta laddlösningen för just deras behov. Han är med och vägleder våra kunder från det att besluts tagit, till dess att laddstationerna är installerade och redo att börja användas av föreningens medlemmar.

Här delar Christopher med sig av sina bästa tips till er brf som funderar på att investera i ladd.

1. Fördela kostnaden

Vi får ofta frågan från just brf:er om hur de skall fördela kostnaden när det är i startskedet i sin process. Vissa ser det som en investering precis som fiber var en gång i tiden. Andra ser det som en utgift som måste tas genom höjda hyror på p-platser och laddkort.

Valet kring hur ni fördelar kostnaden avgör ni såklart i er förening, men vi rekommenderar att se investeringen i en laddlösning som en utgift som fördelas bland medlemmarna. Sedan finns det enkla betallösningar för era medlemmar som vill använda laddstolparna, när de väl är installerade och redo att användas.

Tips! Se till att välja en leverantör som erbjuder smidiga betallösningar så att ni slipper lägga tid på administration kring hanteringen av detta. Det ska vara enkelt att använda och betala för er förenings medlemmar. 

2. Fundera på antalet laddplatser

En vanlig fråga som vi ofta får är hur många laddplatser man som brf ska installera. Det vi kan se är att antalet elbilar kommer att fortsätta öka framåt. Både laddstatistik från våra publika laddplatser runt om i Halmstad och prognoser på elbilstatistik.se visar på den trenden.

Ett tips är att fråga era medlemmar om behovet av elbilsladdning för att få en tydlig bild, exempelvis genom en blankett, innan ni drar igång processen. Installera sedan för detta behov och förbered för minst lika många laddplatser till. Vi börjar ofta med ett visst antal, men erbjuder skalbara lösningar som går att bygga på över tid. Då har ni förberett er för framtiden när behovet eventuellt blir ännu större.

3. Ha koll på lagkrav kring ladd

Det nya EU-direktivet ställer krav på att det ska finnas laddplatser vid större bostadshus. Från och med 10 mars 2021 måste alla nybyggen och större renoveringar ta hänsyn till elbilsägare. Det ska vara enkelt att ladda sin bil, både hemma och på jobbet, vilket är en förutsättning för att kunna gå över från fossilbil till en laddbar bil.

Du hittar mer information på Boverkets webbplats där du kan läsa mer om laddinfrastruktur och de nya regler och krav som gäller. Se till att lyfta diskussionen med er valda leverantör som har full koll på vad som gäller för just er förening.

4. Sök stöd från Klimatklivet

Er brf kan ansöka om stöd från Klimatklivet, ett investeringsstöd från Naturvårdsverket för åtgärder som minskar utsläppen av växthusgaser på lokal och regional nivå i Sverige. Bidraget ges som ett engångsbelopp med högst 50% av de bidragsberättigade kostnaderna, dock högst 15 000 kr per laddpunkt. Självklart kan ni få hjälp med er ansökan av oss på HEM!

5. Val av leverantör

I valet av leverantör för er laddlösning är det klokt att jämföra olika alternativ så att ni hittar en leverantör som ni känner er nöjda med. Se till att be om referenser, som ni kan kontakta och ställa frågor om processen och hur nöjda de är med sitt val.

Ett tips är att ställa frågor kring om support och tekniker finns tillgängliga vid eventuella problem, att det finns enkla kontaktvägar, val av eventuella betalmetoder för era medlemmar som ska ladda med mera. Allt för att ni ska få en smidig lösning, där det finns en part som tar hand om och ser till att er laddlösning fungerar och kan användas som den ska.

 

Vill du veta mer?

Att installera laddplatser är enkelt. Vi hjälper er hela vägen och ser till att hitta den lösning som passar er bäst.