IMG_8151.JPG

Så här sorterar du!

Att sortera rätt är inte så svårt som man kan tro – faktum är att det kan vara både enkelt och roligt. Vi vill inspirera dig att bli både ekonomi- och miljösmart på en och samma gång!

Så sorterar du rätt

I soppåsen

Sopor som inte är förpackningar och tidningar slänger du i den vanliga soppåsen. Exempel på detta kan vara blöjor, bindor, tops, dammsugarpåsar, fönsterkuvert, pennor och ciggarettfimpar.

I gröna påsen

Den Gröna Påsen är för dig som bor i villa och här lägger du matavfall. Allt som blir över på skärbrädan efter att du tilllagat maten och allt som finns kvar på tallriken efter att du har ätit den. Bor du lägenhet lägger du matavfall i din vanliga soppåse Läs mer om den gröna påsen och vad du ska lägga i den.

I soptunnan

Både den vanliga soppåsen och den gröna påsen slänger du i din soptunna. Dina sopor hämtas sedan av sopbilen och väl på sorteringsanläggningen sorteras de gröna påsarna ut med hjälp av kameror - svårare än så behöver det faktiskt inte vara!

Till återvinningsstationen

Förpackningar av papper, plast, glas och metall samt tidningar sorterar du och slänger på återvinningsstationen. Återvinningsstationen ägs och drivs av Förpacknings- och tidningsinsamlingen.

Till återvinningcentralen

Här lämnar du exempelvis farligt avfall, elektronik, grovt avfall, trädgårdsavfall, bygg- och rivningsmaterial med mera. Har du saker som du inte längre behöver men tror att någon annan kan få nytta utav så tar vi gärna emot dessa i vår återbrukscontainer på Flygstaden. Byggåtervinningen ligger även granne med oss på Villmanstrand.

Vad kan du lämna hos oss och vad kan du inte lämna? Vad gör du exemplevis med asbest, eternit och matolja? Här har vi samlat all information inför ditt besök.

Läs mer om våra återvinningscentraler och se öppettider. 

Varför ska man sortera?

Det finns många skäl till varför man ska sortera sina sopor, miljö, plånbok och hållbarhet är några!