Hållbarhet i fokus för lokal bilhandlare

Ute på Sannarp, på samma plats sedan 1970, huserar Bendt Bil på sina fyra hektar. Här har man sedan starten vuxit så det knakat och hyser idag i stort sett allting som går att önska när det kommer till bilar och bilvård. Men vid sidan av bil- och reservdelsförsäljning frodas här också ett hållbarhetstänk kring återbruk, återvinning och energibesparing. Något som samarbetspartnern HEM gärna är med och bidrar till.

”Probably the best car dealer in Halmstad” ljuder ut i radioreklamen när vi kryssar in på parkeringen till Bendt Bil. Är man stor och stark måste man vara snäll, men det är inte fult att ha stolthet och ett orubbligt självförtroende då man byggt upp ett företag med en miljard i omsättning, 85 anställda och med i stort sett allting man kan behöva för en bil under ett och samma tak.

Bilar och bilkörning i sig är väl knappast synonymt med hållbarhet, miljö- och klimattänk med tanke på resursanvändning vid tillverkning och utsläpp vid körning. Men här i Bendt Bils lokaler är just detta något som står alltmer i fokus.

Sedan många år tillbaka har man här ett nära samarbete med HEM kring i stort sett alla produkter och tjänster från fjärrvärme, elhandel och nät, totalenergiavtal, laddstationer och nu senast 1000 paneler solceller på fastighetens tak.

 

Just kombinationen solpaneler och laddstationer är nog det vi är allra nöjdast med. Vi ser ju att elbilar är det som alltmer efterfrågas. Vi har också två snabbladdare som vi säkert var först i Halmstad om inte Halland med. Det här är bara helrätt!Bengt-Erik Johansson Bendt bil

Bengt-Erik Johansson

VD och ägare

Solpanelerna producerar energi till både egen verksamhet och en del till försäljning. Exakt vad man sparat på att producera egen energi är det för tidigt att säga då man inte ens kört ett år, men känslan är att man gjort en bra investering för framtiden.

På fastigheten har Bendt Bil också egen regnvattenåtervinning sedan några år vilket kommer väl till pass för olika bildelar.

Sedan mitten av 1980-talet har Bendt Bil nämligen satsat mycket på återvinning av gamla och krockade bilar. Varför skrota en hel bil för att en liten del är skadad var startpunkten.

Bendt bil BMW

Det finns massor att återbruka på bilarna som kommer in. Vi har ett samarbete med försäkringsbolag och tar in bilar för demontering och försäljning av delar. Det som vi inte kan använda går till Stena Recycling för återvinning.

Bilarna töms på skadliga vätskor som i sin tur återvinns eller går vidare för att förstöras på rätt sätt.

Hela 97 - 98 procent av delarna i de bilar som kommer in, vilket är cirka 450 om året, återvinns.

Vi är jättestolta över det. En sak som är roligare än att vinna är att återvinna. Det är verklig hållbarhet, säger Bengt-Erik Johansson.

Med HEM:s hjälp har företaget också sett över alla sina lokaler genom energianalyser. All belysning har till exempel bytts ut till LED som ett steg i miljöarbetet.

Vi har en yrkesstolthet och en glädje i hur vi jobbar med hållbarhet här i företaget. Vi gör det inte för någon chef, för kunden eller företaget utan för vår egen skull. Man är stolt och mår bra när man gjort vad man kunnat för hållbarhet under sin arbetsdag.Stefan Carlsson Bendt Bil

Stefan Carlsson

Ekonomi- och personalchef

Verksamhet
Bilhandlare

Funnit sedan
1970-talet

Anställda
Cirka 85

Tjänster från HEM
Totalenergiavtal

Solceller

Elbilsladdare

Fjärrvärme

Elhandel och elnät

Ladda elbil som tjänst

Laddning som tjänst

Laddning som tjänst är ett helhetserbjudande som gör det enkelt och bekvämt för våra kunder att ställa om till elektrifierade fordon. Du behöver inte tänka på svängningar på elmarknaden, teknikval, kundtjänst, reinvesteringsbehov, hur användarna ska betala, vilka lagkrav som kommer i framtiden m.m. Vi på HEM hjälper dig med helheten!

Solceller

Solceller

HEM arbetar dagligen med hållbara energi- och miljölösningar runt om i Halmstad. Solceller är för många ett viktigt och logiskt steg. Vill du veta mer? Låt HEM vara din guide genom hela processen, från strategi till idé och färdig lösning. 

Vi hjälper dig!

Har du frågor och vill veta mer om fjärrvärme, energieffektivisering, fjärrkyla, el, laddlösningar eller solcellspaneler? Kontakta någon av oss så hjälper vi dig!