Så sorterar ni ert avfall – enkelt och miljövänligt

Att sortera avfall är inte bara lag – det är också ett enkelt sätt för ert företag och verksamhet att bidra till en grönare framtid. Med smarta rutiner blir sorteringen smidig, minskar kostnader och ger resurser nytt liv.

Varför sortera avfall?

  • Lagkrav: Från 2024 måste alla,hushåll, företag och verksamheter sortera matavfall, och förpackningar enligt de regler som finns framtagna. Läs mer om avfallsregler för verksamheter.
  • Minska klimatpåverkan: Sorterat avfall kan återvinnas eller omvandlas till energi, som biogas och biogödsel.
  • Kostnadseffektivt: Genom att separera avfall kan ni minska mängden restavfall som går till förbränning, vilket ofta är dyrare

Vad ska ni sortera? 

Som företag och verksamhet ska ni sortera allt. Här är några exempel på vad ni kan sortera i er verksamhet där vi kan hjälpa till med smidiga lösningar:

  • Matavfall
  • Förpackningar: papper, plast och metall
  • Färgat glas
  • Ofärgat glas
  • Övrigt förpackningsmaterial

Specialregler för publika event och servering:

Även du som arrangerar publika event eller har servering med sittplatser där kunder får mat och dryck i engångsförpackningar har ett sorteringsansvar. I de fallen ska kunderna kunna sortera förpackningarna på plats i olika fraktioner för återvinning.

Food trucks och take away-försäljning behöver inte erbjuda kunderna samma sorteringsmöjligheter. Dispens från skyldigheten att sortera söks hos kommunens tillsynsmyndighet. 

Upptäck våra sorteringsguider

För att göra det enkelt för er finns detaljerade guider för de vanligaste avfallstyperna:

Sortering av matavfall för verksamheter och företag

Sortering av matavfall

Från 2024 måste alla företag sortera sitt matavfall. Ert matavfall blir sedan till en slurry som transporteras till biogasanläggningar i södra Sverige, där produceras biogas och biogödsel som används i det lokala jordbruket. 

Läs mer om matavfall

Så här sortera er verksamhet förpackningar.

Sortering av förpackningar 

Som företag är ni skyldiga att sortera ut alla förpackningar ni genererar i verksamheten, oavsett om ni är en restaurang, butik, kontor eller annan typ av verksamhet. Rätt hantering av förpackningar bidrar till ett mer hållbart samhälle.

Läs mer om förpackningar

En kvinna och en liten flicka i ett kök som färgsorterar sina sopor.

Färgsortering - för fastighetsägare

Som fastighetsägare för fastigheter med färre än nio lägenheter kan era boende färgsortera och du ansvarar för att förse dem med nya påsar. Även fastighetsägare till större fastigheter ansvarar för att dela ut den gröna påsen. 

Läs mer om färgsortering

Så kommer ni igång med er sortering!

  1. Gör en översikt: Identifiera vilka typer av avfall som uppstår på er arbetsplats.

  2. Välj rätt avfallshantering: Kontakta oss på HEM eller annan avfallsentreprenör som hämtar det sorterade avfallet.

     

  3. Inför tydliga rutiner: Märk upp kärl och skapa enkla instruktioner för er personal.

  4. Följ upp: Håll koll på mängder och se möjligheter till minskat avfall och ökad återvinning.

Vi hjälper er!

Våra avfallsrådgivare guidar er gärna i frågor kring avfallsminimering, återbruk, avfallssortering, planering och förbättring av avfallsutrymme, fettavskiljare och mycket mer. Vi agerar bollplank i samband med att du bygger nytt miljörum eller annan form av fastighetsnära avfallshantering.

Boka en avfallsrådgivare