Anslutning av produktionsanläggningar

Elnät

HEM Elnät

Informationen på denna sida är från Halmstads Energi och Miljö Nät AB - ditt lokala elnätsföretag i ständig beredskap.

Klassning av kraftproduktionsmoduler

I RfG klassificeras kraftproduktionsmoduler inom fyra olika typklasser från typ A till D beroende på deras maximala kontinuerliga effekt och spänningsnivån i anslutningspunkten. Processen för anslutning av en kraftproduktionsanläggning baseras på dess typklass, där typ A har lägst teknisk förmåga och typ D har högst teknisk förmåga. Kraftproduktionsanläggningar delas i RfG in i synkrona kraftproduktionsmoduler, kraftparksmoduler och havsbaserade kraftparksmoduler.

Kravställningen enligt RfG beror både på sort av kraftproduktionsmodul och storlek, medan anslutningsförfarandet enligt RfG bara beror på storleken på kraftproduktions-modulen. I begreppet kraftproduktionsmoduler innefattas:

  • Synkrona kraftproduktionsmoduler, som avser synkrongeneratorer (konventionella generatorer) där varje synkrongenerator är en kraftproduktionsmodul och kraven verifieras för varje generator separat.
  • Kraftparksmoduler, som vanligen utgörs av ett flertal kraftproducerande enheter anslutna via kraftelektroniska omvandlare, exempelvis vindkraftverk eller solceller, och dessa verifieras tillsammans som en enskild kraftproduktionsmodul.

Instruktioner för anslutning av kraftproduktionsmodul

HEM Näts instruktioner för anslutning av kraftproduktionsmodul (enligt RfG och EIFS) hittar du här nedanför.

Typer av kraftproduktionsmoduler

Kraftproduktionsmoduler delas även in i typer beroende på dess maximala kontinuerliga effekt, Pmax, och anslutande spänningsnivå enligt följande:

  • Typ A, där 0,8 kW ≤ Pmax < 1,5 MW
  • Typ B, där 1,5 MW ≤ Pmax < 10 MW
  • Typ C, där 10 MW ≤ Pmax < 30 MW
  • Typ D, där 30 MW ≤ Pmax

Dessutom är en kraftproduktionsmodul som ansluts till 110 kV eller högre spänning alltid typ D.

HEM Nät och RfG

Vi är måna om att möjliggöra en effektiv RfG-process för att främja anslutningen av kraftproduktion. Vi rekommenderar därför anläggningsägaren att i ett tidigt skede sätta sig in i RfG-processen genom att läsa igenom guider och bilagor. Vi vill uppmärksamma att RfG-processen innefattar granskningsperioder och att godkänt underlag krävs för driftsättning. Några kostnadsdrivande faktorer att beakta är krav på: 

  • Simuleringsmodeller för de flesta anläggningar av typ B-D
  • Signallista och signalinterface
  • POD-funktion

Utöver dessa specifika krav vill vi även understryka att överensstämmelsevalideringen kan vara både tidskrävande och komplex.

Elinstallation

Anslutning till elnätet

I Halmstads tätort är det vi på HEM Nät som äger och ansvarar för elnätet. Bygger du nytt eller behöver en tillfällig anslutning ska du därför vända dig till oss.

Anslutningsavgifter el - grävmaskin

Anslutningsavgifter - Företag

Här hittar du anslutningsavgifter och avgifter för servisändring. Samtliga priser på sidan anges exklusive moms och avser anslutning för uttag av el. Registreringsdatum för godkänd föranmälan avgör vilken periods prislista som tillämpas. Avgift enligt skriftlig offert gäller under angiven giltighetstid.

Tjäna pengar på elproduktion

Tjäna pengar på er elproduktion

Som företagare har ni ofta tillräckligt med yta för att installera en solcellsanläggning som inte bara gör er mer självförsörjande, utan som också gör det möjligt för er att tjäna pengar på elproduktionen. Stora ytor ger stora möjligheter som solenergiproducent!