Växlarbyte i god tid guld värt för smeden

Med fjärrvärme som bara funkar är det lätt att sätta sig till och bli bekväm och tänka att det bara rullar på. Det där är dock en sanning med modifikation då utvecklingen gått fort och många kunder sitter med gamla fjärrvärmesystem som behöver uppdateras. En som sett att det lönar sig att se om sitt hus och då också fjärrvärmeväxlaren i tid är Håkan Ramsén, ägare till Smycka på Viktoriagatan i Halmstad.

Få invånare i Halmstad har väl kunnat undgå butiken på Viktoriagatan med samma namn som de varor man saluför: Smycka. Här huserar Håkan Ramsén som, tillsammans med systern Ing-Marie Nilsson, driver butiken som dessutom är inhyst i samma fastighet som man vuxit upp i och nu äger med två andra syskon i familjen.

Pappa Gunnar Nilsson köpte fastigheten under 1960-talets mitt och Håkan Ramsén minns barndomen med varma somrar i stugan på Östra stranden och kalla vintrar hemma i huset på Viktoriagatan i stan.

Det var nästan regel att oljepannan gick sönder när första köldknäppen kom. Ofta var det också vid jul och nyår då alla var inne och allting fick gå på full fart för att värma upp huset och vattnet, minns han.

Systemet fick sig en chock efter att mer eller mindre ha stått still när familjerna i fastigheten tillbringade de varma somrarna på stranden och badade i salta hav och ute vid Brottet. Då, för över 60 år sedan, var tiderna andra och det kostade på att hålla systemen i gång i stora hus och byta ut om något gick sönder. Därför var det mer lappa och laga som stod modell och utrustningen var också därefter.

För oss barn var det ju spännande där i julveckan när de skulle försöka få ihop oljepannan igen så att vi fick värme och varmvatten till juldisken, men det var ju inte hållbart i längden.

Smycka Halmstad

När den första fjärrvärmen kom till Halmstad var familjen snabba med att koppla upp sig. Håkan Ramsén minns att det blev ett ”lyft” när det plötsligt bara fungerade. Det blev även en ny oljepanna, men även den nya krånglade med jämna mellanrum om man råkat få sista oljan i tanken så att filter och annat täpptes till. Ingen var därför ledsen när den försvann.

Idag är det fjärrvärme som gäller fullt ut på Viktoriagatan 5 och Håkan Ramsén och syskonen fick för en tid sedan hjälp av HEM att byta den gamla fjärrvärmeväxlaren som kanske, trots sina drygt 30 år, hade lite kraft kvar innan den skulle lägga av. Men att förebygga avbrott genom att just byta gammal teknik i tid är något som fler borde göra, tycker Håkan Ramsén.

–Det handlar inte bara om att slippa stå där om något går sönder utan även om att faktiskt vara miljösmart. Man kanske inte tänker på det men den där gamla växlaren drar ju mycket mer energi och byter man till något effektivare sparar vi på miljön totalt.

Rent ekonomiskt är det inte heller dumt att uppgradera tekniken. Håkan och syskonen har räknat på att investeringen i den nya fjärrvärmeväxlaren ska ha betalat sig på ungefär åtta till tio år.

Samarbetet med HEM, som bistått vid växelbytet och kommit med råd och tips, uppskattas från familjens håll. Inte minst att man kan förlita sig på att det finns någon man kan kontakta även på helger och kvällar om man nu skulle behöva hjälp med något, eller reservdelar skulle fattas.

Som Halmstadbo är ju HEM vårt bolag. Här jobbar vänner och kommuninvånare som fixar för oss och som också är kunder hos oss. Det gynnar orten. Vi har också HEM som elnäts- och elhandelsföretag.Håkan Ramsén Smycka Halmstad

Håkan Ramsén

Ägare

Per-Anders Bengtsson, på HEM:s marknadsavdelning, har varit Smyckas kontakt för växelbytet. Han understryker vikten av att, som Håkan och hans syskon nu gjort, vara ute i tid med att uppdatera gammal teknik innan något händer. Ett planerat byte av växlare är alltid att föredra eftersom det ger lägre installationskostnad och dessutom kan göras utan alltför stor påverkan på drift och komfort.

Med ny teknik kan man oftast också effektivisera sin förbrukning. Det, i kombination med andra energisparåtgärder, är bra både för plånboken och för miljön.

Dessutom slipper man besväret att jaga fatt på både växlare och någon som kan installera den när läget är akut. När något väl går fel skapar det onödig stress, men kan också medföra att fastigheten tar mer skada än om bytet hade gjorts planerat, säger han.

Håkan Ramsén ser ytterligare ett par fördelar.

Att kunna vara lite miljösmartare på det här sättet borde ju ge mig lite pluspoäng nu inför jul. Så om jag inte är så snäll annars borde jag ju få åtminstone ett par julklappar bara där. Dessutom är den nya växlaren snyggare vilket i alla fall jag tycker är en bonus.

Så talar en man som till vardags skapar smycken som säkert blir uppskattade julklappar till många av oss andra. Låt oss hoppas att det blir åtminstone något paket under granen även till Håkan. I annat fall får han glädja sig åt att både fastighet och butik nu åtminstone håller värmen och att juldisken blir ren i riktigt varmt vatten.

Trygghetsavtal

Trygghetsavtal - er värmeförsäkring

Ett trygghetsavtal för er fjärrvärme är som en värmeförsäkring med extra allt. Om olyckan, mot förmodan, skulle vara framme behöver ni aldrig stå ensamma - vi hjälper er. Finns det saker ni kan göra för att minska er energiförbrukning så lovar vi att föreslå dem.

Vi hjälper dig!

Har du frågor och vill veta mer om fjärrvärme, energieffektivisering, fjärrkyla, el, laddlösningar eller solcellspaneler? Kontakta någon av oss så hjälper vi dig!

Vårt hållbarhetsarbete

För oss på HEM är hållbarhet i centrum och vi arbetar ständigt mot vår vision: En enkel och miljösmart vardag för våra kunder, både idag och i morgon.