Oceanen

Kraftvärmeverk

Turbingatan 9, 302 50 Halmstad

Kraftvärmeverket Oceanen är beläget på Turbingatan i Halmstads hamn. Bestående av fem pannor kan Oceanen totalt producera 130 MW fjärrvärme och 3,2 MW el.
Här inleddes fjärrvärmeproduktionen 1994 då tre naturgaseldade pannorna togs i bruk. En fjärde panna installerades år 2000. I denna valdes träflis som bränsle för att öka andelen förnybara bränslen i fjärrvärmenätet.

Hela anläggningen är i stor utsträckning automatiserad. Under kvällar och helger kan den drivas utan bemanning.

Bränsle i form av flis kommer till Oceanen med lastbilar. Innan det tippas i ett av pannornas respektive bränslelager vägs bränslet och ett prov tas för att avgöra kvaliteten. Frånbränslelagret matas sedan flis in i pannan av en automatisk gripskopa.

Enklare besök ÅVC

Enklare för fler att besöka ÅVC

I Halmstad har vi ett inpasseringssystem på alla våra återvinningscentraler där besöken kopplas till folkbokföringen så att alla boende på samma adress kan komma in med eget körkort utan att behöva registrera sig. Vi erbjuder också inlämning av avfall från andra än bara kommuninvånare med enkel betalning till självkostnadspris med kort eller swish på plats. 

Du som bor i Halmstad kommun har 15 fria besök varje år och ditt körkort används vid inpassering. Har du inget körkort ansöker du enkelt om ett ÅVC-kort i formuläret här på sidan.

Läs mer om ÅVC-systemet   Ansök om ÅVC-kort

Effekt från Oceanen

Våra pannor har en effekt på 250 MW. Med det menas att vi kan som mest skicka ut 250 MW värme på en gång. Som högst (när det varit som allra kallast) har vi varit uppe och behövt leverera en effekt på 225 MW. Detta var 2018. 2022 toppade effekten på 198,9 MW, m.a.o. så finns det marginal och värmeleveransen har aldrig varit i fara.

2022 levererade vi 550 GWh fjärrvärme totalt till alla kunder i Halmstads kommun.

Trygghetsavtal för din fjärrvärme

Ett trygghetsavtal är som en värmeförsäkring för din fjärrvärme hemma hos dig. Om olyckan, mot förmodan, skulle vara framme behöver du aldrig stå ensam - vi hjälper dig. Trygghetsavtalet innebär ett flertal förmåner och finns i två olika nivåer.

Fjärrvärme & Fjärrkyla

Fjärrvärme & Fjärrkyla

Vi arbetar långsiktigt för att minska miljö- och klimatpåverkan. Tack vare fjärrvärmen och fjärrkylan, som båda är förnybara alternativ, bidrar vi till vårt långsiktiga mål - ett hållbart Halmstad idag och i morgon.

Kontakta oss

Vår kundservice hjälper dig gärna med dina frågor! Vi har flera sätt att komma i kontakt med oss på. Sök bland vanliga frågor och svar, använd vår chattfunktion, maila oss, ring oss eller använd vårt formulär längst ner på sidan.