Fördelarna med fjärrvärme

Är det dags att se över uppvärmningen där hemma eller planerar du att bygga nytt hus? Ja då lönar det sig att se över vilka alternativ som finns och vad dessa innebär innan du väljer, både för plånboken och för klimatpåverkan. Här sammanfattar vi plus och minus med fjärrvärme som uppvärmningsalternativ för ditt hus.

Mer än hälften av Sveriges befolkning får sin värme från just fjärrvärme. Fjärrvärmenätet i Halmstad har funnits i över 40 år och tack vare fjärrvärmen kan vi värma upp vår stad med energi som annars skulle gått till spillo. Vi använder nämligen till största del avfall och spillvärme från industrin för att göra fjärrvärme till dig.

I stället för att varje hus ska göra sin egen värme, så produceras fjärrvärme i ett värmeverk som kan värma en hel stad. Under Halmstad ligger många mils fjärrvärmenät, ledningar med hett vatten under gatorna för att värma större fastigheter och hus. Det är helt enkelt ett smart sätt att värma många samtidigt. 

För dig som väljer fjärrvärme från oss på HEM kan du vara trygg med att vi finns där när du behöver. Vi är alltid ett telefonsamtal bort om du av någon anledning får problem med din fjärrvärme!

Fördelar och nackdelar med fjärrvärme - kvinna ligger på golvet i sin varma lägenhet med headset på sig

Fjärrvärmens fördelar

Fjärrvärmens nackdelar

  • Driftsäkert alternativ med låg driftskostnad. Det är bekymmersfritt och tryggt att vara fjärrvärmekund. Fjärrvärmen bygger på en okomplicerad och beprövad teknik med mycket hög driftsäkerhet, vilket gör att dina underhållskostnader blir låga.
  • Behagligt inomhusklimat och riklig tillgång på varmvatten. Du får en jämn och pålitlig värme i ditt hus och du behöver inte oroa dig för plötsliga kallduschar. Med fjärrvärme räcker varmvattnet till hela familjen.
  • Stabilt pris. Du har ett stabilt pris på din värme och påverkas inte av elprisets svängningar på marknaden. Priset justeras endast en gång per år och oftast bara med någon procent.
  • Fjärrvärmen tar vara på resurser som annars skulle gå förlorade. Med det menas att bränslet består av olika former av rester. Fjärrvärme är dessutom bra för inomhusmiljön. Den luktar inte, bullrar inte och ger behaglig värme och kan återvinnas.
  • Tar liten plats. En fjärrvärmeväxlare, som både ger värme och varmvatten, är liten och smidig jämfört med andra uppvärmningsalternativ. Måtten på en fjärrvärmeväxlare är ungefär följande, bredd x djup x höjd = 565 x 410 x 780 mm. Du slipper även att ha en enhet på utsidan av huset som stör dig och/eller grannen.
  • Belastar inte elnätet. Du undviker att använda el till uppvärmning vilket påverkar kapaciteten i elnätet. Den ökade elektrifieringen innebär att allt fler saker drivs på el, vilket innebär att behov och efterfrågan på effekt och kapacitet i elnätet ökar. På sikt kan det påverka elpriset men även eleffekten. Det bidrar inte fjärrvärmen till.
  • Påverkar husets energiprestanda. För dig som bygger nytt hus får du en bättre energiprestanda enligt energikraven för byggregler; 0,7 för fjärrvärme, 1,8 för el, vilket är intressant när det gäller din fastighets energideklaration.
  • Jo, tyvärr så kan inte alla få fjärrvärme, utan endast du som bor inom fjärrvärmenätet.
  • Kan inte välja leverantör. Det är sant att det bara finns en leverantör av fjärrvärme i Halmstad. Men faktum är att skulle du inte trivas med fjärrvärme så är du ändå inte låst, utan har alltid 3 månaders uppsägnings- och bindningstid om du inte är nöjd.

Fjärrvärmen i Halmstad

Tack vare fjärrvärmen ser vi till att värma upp vår hemstad Halmstad med energi som annars skulle gått till spillo. Vi använder nämligen till största del avfall och spillvärme från industrin för att göra fjärrvärme till dig.

Vill du veta mer om fjärrvärmen? 

Kontakta oss så hjälper vi dig vilket uppvärmningsalternativ som passar dig bäst! 

Mer om fjärrvärme   Kontakta oss

Värme

Mer än hälften av Sveriges befolkning får sin värme från just fjärrvärme. Fjärrvärme är en prisvärd energikälla som ger ett behagligt inomhusklimat. Fjärrvärmenätet i Halmstad har funnits i över 40 år och tack vare fjärrvärmen kan vi värma upp vår stad med energi som annars skulle gått till spillo.

Ranagård och Fjärrvärme

Ett stenkast från Söndrum med hav och skog som närmsta granne hittar du Ranagård - en helt ny stadsdel i Halmstad som tar form.

Trygghetsavtal för din fjärrvärme

Ett trygghetsavtal är som en värmeförsäkring för din fjärrvärme hemma hos dig. Om olyckan, mot förmodan, skulle vara framme behöver du aldrig stå ensam - vi hjälper dig. Trygghetsavtalet innebär ett flertal förmåner och finns i två olika nivåer.