Klimatsmarta lösningar i Tylebäck lockar nya och gamla besökare

Med havet och stranden så nära att man känner saltsmaken i näsan och med Halmstad Golfklubb och Hotell Tylösand som grannar ligger Tylebäck Hotell och Konferens idealiskt placerad på cykelavstånd från centrala Halmstad. Här drivs anläggningen utifrån ett stort hållbarhetsfokus och i samarbete med HEM hittas ständigt nya sätt att effektivisera med allt från fjärrvärme och el till solpaneler och laddplatser.

Sedan 1930-talet har det funnits hus och byggnader för kurser och utbildningar på det lummigt gröna naturområdet i Tylebäck. Till en början endast för Försvarsmaktens verksamheter genom Svenska Försvarsutbildningsförbundet, men med tiden har området expanderat och hotellverksamheten och konferensdelen byggts ut. Idag är ambitionen att ligga i framkant som hotell- och konferensanläggning och varje år hittar nya och gamla besökare hit för arbete eller för avkoppling och nöje.

Här trivs sommargästerna med närheten till bad, golf, nöjen och utbudet av restauranger och butiker i centrala Halmstad. Höst och vinter bokas de 220 bäddarna i hotelldelen upp för konferenser och kurser. Till utbudet hör också vandrarhem, stugor samt ett uppskattat campingområde där stamgästerna redan slagit upp dörrarna till husvagnar och husbilar och njuter i takt med att träd och blommor slår ut.

Hållbarhetsfokus ett måste på dagens marknad

Restaurangen serverar luncher under veckans vardagar och bistrot har öppet även kvällstid under kvällar och vid konferenser. Närproducerat och miljömärkt är självklarheter idag.

Vid starten 1930 stod här en ensam stuga, genom åren kärleksfullt omdöpt i omgångar från Landstormsstugan till lägerstugan och numera Gula Villan. Då var förhållandena mer primitiva både vad gäller uppvärmning och elanvändning och orden hållbarhet och miljömärkning hade ännu inte hamnat på modet.

Idag är läget ett annat. Tylebäck drivs med ett enormt hållbarhetsfokus, något som gästerna idag kräver av en modern anläggning och som alltmer utgör en konkurrenskraft i branschen.

I takt med att man vuxit har nya produkter och tjänster tillkommit vilka bidragit till att Tylebäck idag är stolt innehavare av hotellbranschens miljömärkning Green Key.

Tylebäck
Tylebäck

Små detaljer blir en stor helhet

Tillsammans med hjälp av, HEM, Halmstads Energi och Miljö, har Tylebäck infört en rad produkter och tjänster som bidrar till en miljösmartare drift. Anläggningen har idag, genom HEM, allt ifrån fjärrvärme, elhandel, två laddplatser för personalens bilar och fyra för gästernas, solenergi och avfallshantering samt en tjänst för totalenergi där HEM ombesörjer en rad uppgifter så att personalen, 22 årsanställda, kan ägna sig åt det som de gör allra bäst: att värna om sina besökare och gäster.

Anders Hellring är fastighetsansvarig på Tylebäck och stolt över allt som görs utifrån ett miljö- och klimatperspektiv. Många små detaljer blir en stor helhet. På det temat har man nu också beslutat låta HEM göra en färsk energikartläggning av anläggningen.

Vi hittar nya sätt att effektivisera hela tiden. Inom tvätt och städ, våra fordon och maskiner. Vattenförbrukning och biologisk mångfald. Vi byter ut successivt och minskar vår klimatpåverkan. Det viktiga är inte att allt vi gör syns utan att gästerna upplever att Tylebäck är genuint. Mitt i naturen och lever därefter, säger han.Anders Hellring Tylebäck

Anders Hellring

Fastighetsansvarig

Satsning på solceller

Senaste investeringen är solpanelerna på ett av hustaken. Sommartid är förhoppningen att överskottet ska säljas tillbaka och elräkningarna ska kunna sänkas generellt. Tylebäck, liksom alla andra, led hårt under både coronaåren och elpriskrisen och alla sätt att sänka kostnader utan att dra ner på kvaliteten är välkomna.

Fjärrvärmen fick man 2009 och enligt Anders Hellring är helkundsavtalet för den en lättnad eftersom uppvärmningen av de många byggnaderna nu ”sköter sig självt.”

På frågan vad som är fördelen med samarbetet med HEM svarar styrelseordförande Kay Rönn blixtsnabbt att ”det sparar energi”. När han inser att det låter som en punsch line eftersom han talar om samarbetet med ett energibolag tillägger han:

Nu har vi ju en kontaktperson för allt i stället för fem och dessutom någon vi vet kan vår anläggning och våra behov. Någon vi har ett ansikte på när vi hör av oss. För oss är det viktigt att samarbeta med en lokal aktör och där kommer HEM in.Kay Rönn

Kay Rönn

styrelseordförande

Långsiktigt samarbete lönar sig

Att driva affärsverksamhet kräver långsiktighet och stabilitet både internt och externt genom dem man väljer att samarbeta med för sin verksamhet, understryker Kay Rönn.

- Är man ny i branschen kanske man tänker att det blir billigare att hoppa på något erbjudande över telefon för energilösningar. Men så sitter man i samtal och ställer några frågor för att testa dem och inser att man bara pratar med en säljare med uppdrag att dra in mesta möjliga kunder till minsta möjliga service. Det är inget för oss.

Rak, tydlig kommunikation är vad Kay Rönn uppskattar med sin samarbetspartner. Någon som äger helheten. Därav hans summering att samarbetet med HEM ”sparar energi”.

En bit från grönområdet utanför restaurangen, där dagens lunchgäster äter ute i solen, porlar bäcken. Här trivs insekter och fåglar och här sparas gräset och buskagen för bin och humlor. Plan för ökad biologisk mångfald finns.

- Vi höjer ribban hela tiden. Miljömärkningen känns självklar och där finns nya saker att jobba med ständigt. I det arbetet är också samarbetet med HEM viktigt. När HEM sköter sitt uppdrag hos oss kan vi fortsätta att utveckla vårt, säger Anders Hellring.

Verksamhet
Hotell & Konferens

Funnit sedan
1930-talet

Antal anställda
22 anställda

Tjänster från HEM
Fjärrvärme

Elhandel

Laddplatser

Solenergi

Avfallshantering

Tjänst för totalenergi

Ladda elbil som tjänst

Laddning som tjänst

Laddning som tjänst är ett helhetserbjudande som gör det enkelt och bekvämt för våra kunder att ställa om till elektrifierade fordon. Du behöver inte tänka på svängningar på elmarknaden, teknikval, kundtjänst, reinvesteringsbehov, hur användarna ska betala, vilka lagkrav som kommer i framtiden m.m. Vi på HEM hjälper dig med helheten!

Vi hjälper dig!

Har du frågor och vill veta mer om fjärrvärme, energieffektivisering, fjärrkyla, el, laddlösningar eller solcellspaneler? Kontakta någon av oss så hjälper vi dig!

Fjärrvärme & Fjärrkyla

Fjärrvärme & Fjärrkyla

Vi arbetar långsiktigt för att minska miljö- och klimatpåverkan. Tack vare fjärrvärmen och fjärrkylan, som båda är förnybara alternativ, bidrar vi till vårt långsiktiga mål - ett hållbart Halmstad idag och i morgon.