Sophämtning företag - Tips och regler

Som företagare och fastighetsägare är du ansvarig för att sophämtningen fungerar och för att er avfallshantering är korrekt. Här har vi samlat tips och regler som gör det enkelt för er att göra rätt.

För dig som är fastighetsägare

Som fastighetsägare måste du se till att dina hyresgäster har en fungerande sophämtning och att dina gäster är informerade om vilka regler som gäller i Halmstad. Det är dessutom du som betalar för sophämtningen i ditt hus.


För dig som är företagare

Som företagare ansvarar du för att din avfallshantering följer gällande lagar och regler. Avfall som är jämförbart med hushållsavfall från privatpersoner faller dock under det kommunala insamlingsansvaret och hanteras av oss på HEM. Skolor, butiker, omsorg, restauranger och storkök är några exempel på detta. Du kan själv välja vem som ska transportera och behandla ditt avfall under förutsättning att de har gällande tillstånd för sin verksamhet.

Lugn, vi hjälp er!

Det kan låta som att det är mycket lagar och regler att hålla koll på men lugn, vi hjälper dig mer än gärna och finns bara ett samtal bort. Vi kan hjälpa er med utbildning och information, så att hela företaget kan bidra till ett starkare miljöarbete.

Kontakta oss

Kristineheds miljöanläggning

På Kristinehedsverket kan ditt företag lämna avfall. Ditt avfall vägs i vår vågstation och därefter tar vi hand om det på bästa och mest miljösmarta sätt.

Matavfallstunnan

Låt oss ta hand om ditt matavfall

Vill du och ditt företag vara med och göra en viktig insats för miljön och samtidigt minska era utgifter? Då är vår tjänst för matavfall något för er!

Nya avfallsregler företag - event mat

Nya avfallsregler för företag

Den 1 januari 2024 kommer nya nationella insamlingsregler som berör både företag och hushåll med syfte att öka återvinningen och minska matsvinnet. Då är alla verksamheter, livsmedelsbutiker och hushåll, skyldiga att sortera biologiskt avfall för sig och alla förpackningar för sig till återvinning.