Bring: ”HEM har visat att små justeringar kan ge stor effekt”

Logistikföretaget Bring har ett ambitiöst miljömål: senast år 2025 ska all energi som används i deras fastigheter och fordon vara förnybar. Mycket fokus ligger på att ställa om till fossilfria fordon, men samarbetet med HEM har gjort att energieffektivisering har prioriterats högre.

Brings terminal i Halmstad är nästan 5 000 kvadratmeter stor och sedan 2017 ansvarar HEM för driften av värme, kyla och ventilation.

- Vi tecknade ett energitjänsteavtal med HEM och resultatet är över förväntan. Det första året minskade vi energiförbrukningen med 15 procent och året efter med ytterligare 6 procent, berättar Linda Runesson, projektledare på Brings Hållbarhetsavdelning.

Stor besparing med små medel

Genom att analysera data från styrsystemet i terminalen har HEM kunnat komma med förslag på förbättringar. Bland annat har ventilationen anpassats efter när det är människor på plats i byggnaden istället för att vara igång dygnet runt. En annan förändring som har gjort att Bring kunnat minska energiförbrukningen är att temperaturen nu regleras av både inomhus- och utomhusgivare, istället för enbart utomhusgivare. 

- Vi är jättenöjda. Vi har inte gjort några stora investeringar, bara små justeringar av ventilation, temperatur och liknande, och ändå har vi fått så bra resultat, säger Linda.

Bring lager
Bring lager
Det är lätt att fokus hamnar på våra bilar. Därför betyder samarbetet med HEM mycket för oss. De har visat att små justeringar kan göra stor skillnad på energiförbrukningen – och det har gett ringar på vattnet.Linda Runesson Bring

Linda Runesson

Projektledare, Hållbarhetsavdelningen Bring

Samarbetet med HEM har varit väldigt smidigt. Vi har haft bra möten och fått snabb återkoppling från dem, fortsätter hon.

Arbetet med att optimera energiförbrukningen, minska bolagets miljöpåverkan och samtidigt kunna erbjuda en bra arbetsmiljö för de anställda pågår ständigt. Därför har Bring även valt att gå över till certifierad fjärrvärme från HEM.

– Vi ser det som ett plus i kanten. Det är ett sätt att minska våra CO2-utsläpp. HEM tänker ett steg längre, det uppskattar vi, säger Linda.

Bring logistics HEM

Hållbara samarbeten

Redan idag är 50 procent av Brings paket, hemleveranser och bud fossilfria i Sverige. Det är framförallt när det gäller tyngre fordon som det är en utmaning att hitta hållbara alternativ.

– Vi vill vara en aktör på marknaden som ställer tuffa miljökrav. Därför samarbetar vi med fordonstillverkarna och är snabba på bollen när det kommer nya modeller. Vi tror också att vi kommer längre med hållbarhetsarbetet om vi hittar lösningar tillsammans med våra kunder, berättar Linda.

De goda resultaten på terminalen i Halmstad har gett ringar på vattnet. – Det har varit jättekul att se att man kan få så bra effekt bara genom att optimera systemet. Det har lett till att vi även ser över vår energiförbrukning på andra orter, berättar Linda Runesson.

Verksamhet
Alla typer av logistikflöden, paket, bud och gods

Funnits sedan
2008

Antal medarbetare
6 000 varav 26 i Halmstad

Yta
4 850 kvadratmeter

Tjänster från HEM
Uppkoppling och övervakning i ett energitjänsteavtal

Miljöcertifierad fjärrvärme med lågt CO2-utsläpp

Upptäck våra helhetslösningar

Våra experter tar fram en mix av tjänster som passar era behov och verksamhet. Med vår erfarenhet, serviceanda och unika lösningar, hjälper vi er att lyckas med era energi- och miljöfrågor. Ni får helt enkelt mer tid över till att fokusera på er verksamhet. Hållbara lösningar som passar just er Välj delarna i er mix, en eller flera Välj till service så tar vi hand om den löpande driften Ni får en personlig servicetekniker Vi finns nära er verksamhet Möjlighet att få hjälp med finansieringen Kontakta mig   Våra säljare

Fjärrvärme & Fjärrkyla

Fjärrvärme & Fjärrkyla

Vi arbetar långsiktigt för att minska miljö- och klimatpåverkan. Tack vare fjärrvärmen och fjärrkylan, som båda är förnybara alternativ, bidrar vi till vårt långsiktiga mål - ett hållbart Halmstad idag och i morgon.

Vårt hållbarhetsarbete

För oss på HEM är hållbarhet i centrum och vi arbetar ständigt mot vår vision: En enkel och miljösmart vardag för våra kunder, både idag och i morgon.