Våra återvinningsstationer

Här återvinner du förpackningar och tidningar. Din återvunna förpackning kan bli en ny.

Den 1 januari 2024 tog Sveriges kommuner över insamlingsansvaret för hushållens förpackningar. Det innebär, bland annat, att vi på HEM nu ansvarar för alla återvinningsstationer i Halmstads kommun.

Vad är en återvinningsstation och hur skiljer den sig från en återvinningscentral?

Återvinningsstationen (ÅVS) är endast till för hushållens förpackningar och tidningar. Här kan du lämna förpackningar av plast, papper, glas och metall samt tidningar. I vissa fall finns det även en batteriholk där du kan lämna uttjänta batterier av mindre storlek.

Återvinningsstationer är obemannade och är oftast placerade på allmänna platser där människor rör sig. Stationerna ska vara tillgängliga även för dem som inte har bil.

Vill du hitta närmaste återvinningsstation? Gå in på Sopor.nu.

Återvinningscentralen (ÅVC) är bemannad. I Halmstads kommun har vi fyra återvinningscentraler. Här lämnar du bland annat grovavfall som möbler, trädgårdsavfall, elektronik, vitvaror, leksaker och porslin. Även farligt avfall lämnas på återvinningscentralen. På återvinningscentralen kan du också lämna stora emballage som inte går in  i behållarna på återvinningsstationen.

Vill du ha hjälp med att sortera rätt sak på rätt plats kan du besöka Sopor.nu

Felanmälan ÅVS

Fullt eller skräpigt på din återvinningsstation? Meddela oss om stationen behöver städas eller tömmas.

Felanmälan

Sortera rätt

Osäker på hur du sorterar nagellacket, kaviartuben eller smörpaketet? På sopor.nu hittar du svaren på dina frågor. 

Sopor.nu

Återvinn för en friskare planet

Ditt uppdrag är att sortera och lämna dina använda förpackningar till återvinning. Det kan låta som en liten insats, men den är väldigt viktig. Vårt uppdrag är att samla in dina förpackningar så att de kan användas igen.

Vi konsumerar allt mer och handlar mer på nätet. Ju fler varor, desto mer förpackningar. Närmare bestämt cirka 430 kilo per person och år. Därför behöver vi alla hjälpas åt för att se till att förpackningarna samlas in och återvinns.

Tack för att du återvinner!

Klimatvinster vid källsortering

Klimatvinster

Minskad energiförbrukning
Att tillverka en aluminiumförpackning av återvunnen metall kräver 95 procent mindre energi jämfört med framställning av ny aluminium.

Mindre utsläpp
Utsläppen minskar när fler förpackningar lämnas till återvinning, istället för att förbrännas.

Mindre behov av ny fossil råvara
När återvunnen råvara används till nya förpackningar, sparas dessutom den stora mängd energi som behövs för att utvinna fossil råvara.

Sorteringsguide

Att sortera rätt är inte så svårt som man kan tro – faktum är att det kan vara både enkelt och roligt. Vi vill inspirera dig att bli både ekonomi- och miljösmart på en och samma gång!

Felanmälan återvinningsstation

Den 1 januari 2024 tar HEM över ansvaret för samtliga återvinningsstationer i Halmstads kommun. Det är på återvinningsstationen du återvinner förpackningar och tidningar. På den här sidan kan du felanmäla en återvinningstation - behöver den städas eller tömmas?

Våra återvinningscentraler

Varmt välkommen till våra fyra återvinningscentraler runt om i Halmstad kommun. Här kan du lämna ditt gamla kylskåp som slutat fungera, virke som är murket, målarfärg, däck med mera. Under respektive central kan du läsa mer om vad du kan lämna där samt se våra öppettider.