privat2.jpg

Fem tips när du väljer elavtal

Är det dags att välja ett nytt elavtal eller vill du byta elbolag? Här ger vi dig fem enkla tips på vad du ska tänka på när det är dags att välja!

1. Välj ett elavtal som passar dig

Ska du välja fast eller rörligt pris? Är du flexibel och har marginaler i din budget kan ett elavtal med rörligt pris passa dig. Då tar du del av det låga elpriset när det sjunker, men får också vara beredd på risken att det snabbt kan stiga. Vill du däremot ha full koll på hur mycket du ska betala i förhand? Ja då ska du istället välja fast pris så att du slipper få en oönskad överraskning när fakturan kommer. 

Tips! Slå oss en signal, 035-190 190, eller chatta med oss så hjälper vi dig att välja det elavtal som passar dig bäst. 

2. Gör ett aktivt val

Om du inte väljer ett elavtal alls får du automatiskt ett så kallat "avtal med anvisningspris". Det är oftast mycket dyrare och du får betala onödigt mycket. Gör därför ett aktivt val och välj ett elavtal med fast- eller rörligt pris som ofta är betydligt billigare för dig. 

Tips! Kolla efter jämförpriset, som är det elpris där alla kostnader är inkluderade, så att du enkelt kan jämföra olika elavtal och elhandelsbolag innan du väljer. Här hittar du våra aktuella elpriser

3. Jämför dina alternativ 

Även om du gör ett aktivt val så är det inte säkert du har fått det lägsta priset på marknaden. Kanske är inte alltid priset det viktigaste, utan vilken typ av energi som din el är producerad av? Det finns flera jämförelsesajter som hjälper dig att hitta det elbolag och avtal som passar dig bäst.

Tips! Hos Elpriskollen kan du enkelt jämföra olika elbolag och avtal.   

4. Gör skillnad för miljön

Är miljön viktig för dig? De flesta elbolag erbjuder elavtal där du kan välja energikälla. Välj ett elavtal som gör skillnad för miljön och som erbjuder 100 % förnybar energi och välj bort fossila alternativ.

5. Välj ett schysst elbolag 

Det finns tyvärr mer eller mindre schyssta elbolag på marknaden. Konsumenternas Energimarknadsbyrå har sammanställt en lista på de bolag som har fått många klagomål från sina kunder. Så se till att undvik dessa om du vill slippa problem.

Hur vet du att du gör ett schysst val för sin el? Jo, Energiföretagen Sverige har tagit fram en certifiering Schysst Elhandel, för att göra det enklare för dig att vara trygg i ditt val av elbolag. Vi på HEM är ett av de schyssta elbolagen som lever upp till ett antal kundlöften. Det innebär att du kan vara lugn med ditt val av elhandlare. 

Här hittar du en lista med de bolag som är certifierade med Schysst Elhandel