I ständing beredskap

Elen är en förutsättning för att vårt samhälle ska fungera. Därför finns Dan och hans kollegor här hos oss - dygnet runt, varje dag. De ser till att din kaffebryggare kokar ditt livsviktiga kaffe, såväl på julafton som en helt vanlig måndag.

Det är inte ofta vi tänker på det, men vad händer om elen helt plötsligt tog slut eller bara kopplades bort? I Halmstad är vi ganska bortskämda när det gäller tillgång på el i rätt tid. Vi har i snitt cirka 20 minuters strömavbrott på ett helt år, men det är först vid ett strömavbrott som vi inser hur sårbara vi är.

Ett nedsläckt Halmstad

Utan el i hemmet kan vi helt plötsligt inte laga mat på spisen, tvätta kläderna i tvättmaskinen, titta på TV och (gud förbjude!) inte ladda mobiltelefonen som bara har 5% kvar på batteriet. Kris! Tankarna börjar direkt snurra i huvudet: "När kommer strömmen tillbaka?", "Måste jag berätta att vi har strömavbrott för någon?", "Är det någon som jobbar med felet?" eller "Vänta nu - det är väl ingen som jobbar en söndag klockan 19? Vad gör jag nu?"

 

Kristinehed Värmeverk
Nissan huselavbrott

- Just så tror jag att många reagerar när strömmen går. Men vad många inte vet är att vi jobbar dygnet runt, varje dag, hela året, säger Dan Karlström på HEM. 

Dan Karlström arbetar som Elanläggningsansvarig på HEM. Han är även driftledare vilket, kort sammanfattat, innebär att han leder elektriker och tekniker vid händelser likt ett strömavbrott.

- När kunden väl kontaktar oss vid ett strömavbrott vet vi oftast redan om det och har tilldelat personal att arbeta med att lösa det. Många gånger räcker det att vi dirigerar om strömmen vilket gör att den snabbt kan vara tillbaka hos kunden.

Business as usual

Dan och hans kollegor har varit med om många udda och lite oväntade händelser under åren som elektriker i beredskap. Någon gång har exempelvis möss sprungit in i ställverkens väggar för att bli grillade och samtidigt stört strömförsörjningen i stora delar av Halmstad. En annan gång regnade det så mycket att det blev stora vattensamlingar intill det ställverk som distribuerar el till hela Halmstad. Vattensamlingarna riskerade då att slå ut strömmen till många hushåll under lång tid.

Annars är det en annan händelse som många minns - nämligen en brand, en nyårsafton, i träbron över Nissan. Dans kollega Staffan Numason, som var i beredskap då, berättar:

- Det var mitt i nyårsnatten. Strax efter att klockan slagit tolv på nyårsafton får vi larm om att säkringar löser ut för ledningarna i bron. Därefter ringer brandkåren och berättar att det brinner i våra ledningar. Brandkåren ville försäkra sig om att där inte fanns el i ledningarna så att de kunde påbörja släckningsarbetet.
Den gången fick Staffan åka ut på plats. Samtidigt aktiverades fler avdelningar och personer på HEM. MSB (Myndigheten för samhällsskydd och beredskap) blev inblandade då röken från elden i kablarna troligtvis inte var så bra att andas in.

Senare visade utredningar att branden orsakats av "yttre orsaker".

- Troligtvis är det väl någon som slängt en nyårssmällare eller raket på bron. Det var nog det som startade branden, berättar Staffan. 
Sammanfattningsvis kan vi säga att Dan, Staffan och alla deras kollegor är med andra ord en stor bidragande orsak till att just din mobiltelefon aldrig hinner laddas ur på grund av elbrist i eluttaget. Inte på måndag, inte på midsommarafton och bevisligen inte på nyårsafton heller (avbrottet varade nämligen inte längre än cirka 50 minuter för max 1 000 Halmstadbor).

Lediga jobb HEM

Lediga jobb

Vill du också bli en vardagshjälte? Vi söker ständigt nya hjältar! Kolla vilka lediga jobb vi har ute just nu.