Ljusare tider på elmarknaden

Nu har vi, förhoppningsvis, lämnat en period av kallare väder bakom oss och börjar äntligen gå mot vår. För elmarknadsläget innebär det att det rimligtvis blir lite lägre spotpriser den närmaste veckan då det rörliga priset hamnar lägre än tidigare på grund av högre temperaturer, mer blåst och kanske blötare väderlek.

En prognos för närmaste månaden visar på hyfsat milt väder i söder med övervägande vind och sol, en ganska normal mars månad och sett till de kommande tre månaderna verkar vädret bli likartat. Vindkraften har den senaste tiden inte fått mycket vind men det kommer att normalisera sig inom en vecka och balansen i våra hydrologiskalager med snö och vatten är också ganska normala.

Kärnkraften i både Finland och Sverige går nu in i en period av revisioner då allting går ner i drift för att underhållas och upprustas inför kommande vinter.

Jesper Wendel

- Vi har lämnat den kalla perioden nu så elen som förvinner i och med detta är vi inte i samma behov av heller, förklarar HEM:s elkrafthandlare Jesper Wendel som varje månad ser över marknadsläget och priserna utifrån en rad kriterier.

Maxade gaslager

Naturgasen, som vi numera vet är det mest prissättande bränslet, har en enastående bra lagerfyllnad i Europa på i stort sett maxnivå.

- Det påverkar oss otroligt positivt att vi inte behöver jaga gas, säger Jesper Wendel.

Uttaget av gas har varit mindre än vanligt, framför allt i Tyskland, som har sett högre temperaturer än på länge. Att ha ett välfyllt gaslager när vi senare i år går in i vinterperioden igen slår positivt på elpriserna över allt.

Utsläppsrätterna vi handlar med för att kunna garantera våra kunder en juste och klimatvänlig el påverkas naturligtvis också av de andra positiva faktorerna. Priserna just nu är nästan en halvering av vad de var i mitten av förra året och det visar sig också positivt på kundernas fakturor.

Starkare krona

Alltihop sammantaget visar sig i priserna på den gemensamma elmarknaden Nordpool som håller betydligt lägre prisnivå än för några år sedan. Även de elkontrakt som köps idag på längre sikt för åren 26 och 27 ligger lägre än tidigare.

- Och till det kommer att kronan just nu också är lite starkare än för ett tag sedan. Eftersom all el handlas i Euro slår det direkt på priset om kronan är svag. Nu handlar vi för nästan åtta procent mindre än för bara ett halvår sedan på grund av det, säger Jesper Wendel.

Senaste prognosen har fått elkrafthandlare Jesper Wendel att se positivt på kommande månader för sina kunders räkning.

- Vi lägger vintern 23/24 bakom oss och ser i stort sett bara positiva parametrar för elpriset. Sedan vet man ju aldrig vad som händer på väderfronten och i omvärlden när vintern kommer, men nu ska vi i alla fall njuta av en sommar först, summerar han.

Artiklar Inspiration Halmstad

Inspiration

Ibland behövs lite extra inspiration för att orka göra det där lilla extra - både för sig själv och sin omgivning. Här hoppas vi att du kan inspireras av oss!

Vindkraftverk och en elektriker

El

Här hittar du allt du behöver veta om elmarknaden, elpriserna och får en massa information som kan hjälpa dig få koll på elen både i din egen vardag och i ett större sammanhang. 

Tillsammans

Tillsammans med HEM kan du upptäcka alla människor och initiativ som påverkar oss och vår närmiljö i Halmstad lite extra.