Efter att ha sänkt elnätsavgifterna den 1 juni i år behöver vi höja igen. Det sker den 1 januari 2024 och orsaken är ökade kostnader från överliggande nät (region- och stamnät) samt ökade kostnader för investeringar i elnäten lokalt för att klara den pågående energiomställningen i samhället med elektrifiering av transport, industri och ökad lokal elproduktion.

Under 2023 kunde HEM Nät hålla nere elnätsavgiften bland annat för att Svenska kraftnät reducerat sin energiavgift. När den reduceringen nu tas bort ökar våra kostnader igen. För kostnaderna för överliggande nät är HEM Nät bara en mellanhand som för vidare intäkterna från kunderna till ägarna av dessa nät.

För en lägenhet innebär höjningen i genomsnitt 22 kronor mer i månaden. För en villa utan elvärme (16 A, 5000 kWh/år) 62 kronor och för en villa med elvärme (20 A, 20 000 kWh/år) 116 kronor jämfört med dagens avgift. Se www.hem.se för komplett prislista.

Elnätsavgifterna höjs nu av bolag över hela landet. Att höjningarna är skäliga bevakas av myndigheten Energimarknadsinspektionen som beslutar om en så kallad intäktsram. Den begränsar hur höga elnätsavgifterna får vara.

Av den totala ”elkostnadskakan” för en villa med 20 000 kWh i årsförbrukning är i genomsnitt 23 procent elnätsavgift, 35 procent kostnad för elen som förbrukas och 42 procent är skatter och avgifter till samhället.  Vill du läsa mer om hur utgifterna på din elfaktura är fördelade har Energiföretagen bra information om du följer länken:

Kundens elkostnader - Energiföretagen Sverige (energiforetagen.se).

HEM Näts elnätsavgifter är fortfarande förhållandevis låga trots höjningen. Av 290 kommuner ligger Halmstad på plats 22 i Nils Holgersson-rapporten som jämför kostnader för nyttigheter (som el, värme, vatten och sophämtning) i kommunerna. Den senaste rapporten gjordes dock före den 1 januari 2023, alltså innan sänkningen i somras. Vi hoppas därför på en bättre placering 2024.

Har du frågor kring ditt elavtal eller något annat är du alltid välkommen att kontakta oss.

Vindkraftverk och en elektriker

El

Här hittar du allt du behöver veta om elmarknaden, elpriserna och får en massa information som kan hjälpa dig få koll på elen både i din egen vardag och i ett större sammanhang. 

Kontakta oss

Vår kundservice hjälper dig gärna med dina frågor! Vi har flera sätt att komma i kontakt med oss på. Sök bland vanliga frågor och svar, använd vår chattfunktion, maila oss, ring oss eller använd vårt formulär längst ner på sidan.

Nyheter

Här hittar du nyheter på teman energi, miljö och hållbarhet. Det händer mycket i både Halmstad och vår omvärld!