Christoffer fick nystart på HEM

Från social fobi och ständig oro till levnadsglad och självsäker kollega som hoppas på fast anställning. För Christoffer Ek, 29, blev arbetsträningen på HEM starten på ett helt nytt liv. Ett liv som han idag lever fullt ut som aldrig förr.

Har man inte varit där kan det vara svårt att förstå känslan av nervositet, att tappa orden du vill ha sagt, illamåendet som kryper under huden och tanken att aldrig lämna tryggheten i det egna hemmet. Social fobi är inget att leka med och det kan vara svårt att ta sig ur.

För Christoffer Ek har det tagit tid att hantera känslorna och oron, men successivt, bit för bit har han bemästrat hindren och insett att det finns något ljust på andra sidan även för honom.

Social fobi

I mars 2021 kom han till HEM för att arbetsträna. Då hade han varit sjukskriven en längre tid och kämpade med sin sociala fobi som gjorde det väldigt svårt att umgås med och arbeta med människor.

Arbetsträningen blev jätteviktig. Jag fick jobba några få timmar per dag i början och sedan ju mer jag orkade successivt göra mer. Att gå till jobbet ledde till att jag fick komma in i nya rutiner och jag fick en chans till ett jobb som jag verkligen ville lyckas med, berättar Christoffer.Christoffer Ek

Christoffer Ek

Idag kan ingen människa tänka att den här killen gått igenom allt det där jobbiga när han nu sitter och öppet berättar om sin ”resa” från isolerad till social kollega i HEM:s parkgrupp.

Första dagen på jobbet minns han som en mardröm då det tog honom all hans kraft att öppna dörren och gå in. Nervös, illamående och orolig.

Jag var tvungen att kämpa på så mycket jag orkade. Ibland blev det för mycket men då kom jag igen. Att arbetsträna på HEM hjälpte mig eftersom jag hela tiden fick utmana mig själv i egen takt. Ingen tvingade mig till något jag inte klarade av.

Drömmer om anställning

I slutet av oktober går Christoffers avtal med HEM ut och han drömmer om att få vara kvar på någon typ av anställning. Han har börjat ta körlektioner för att klara kriteriet med körkort och under arbetsträningen har han hunnit ta både motorsågskörkort och lärt sig handskas med röjsåg och andra verktyg för arbetet.

- Det har varit perfekt för mig att få arbeta ute och jag gillar att jobba fysiskt. Jämfört med 2021 är jag en helt ny människa. När jag började må bättre mentalt blev det även bättre i resten av livet, säger Christoffer som bland annat lyckats gå ner hela 40 kilo, fått mer ork på köpet och en massa nya energi och glädje.

Förutom att han håller HEM:s alla anläggningar i trim med kollegorna i parkgruppen hoppar han även in och avlastar medarbetarna i besöksavdelningen på Vågen på Kristinehed. Där får han ta emot besökare, lämna ut besöksbrickor och hjälpa till i allmänhet, något som han gillar numera.

Med social fobi var det en jätteutmaning först att möta alla människor. Idag är det nästan helt borta. Jag mår jättebra och det märks säger folk som känner mig.

Stöttande kollegor

Hans mentor Thomas Brinck och kollegorna på HEM har varit väldigt stöttande under hela tiden, enligt Christoffer. Att få möjlighet till att arbetsträna blev förändringen som Christoffer behövde för en rejäl nystart i livet.

-Jag tar vara på tiden mer nu och har motivationen och orken. När en grej börjar gå bra, sen rullar det bara på, summerar Christoffer Ek.

Jobba hos oss

Vill du veta mer om hur det är att jobba på HEM? Läs mer om vår kultur, värderingar och möt några av våra kollegor och läs mer om varför de valde att börja jobba hos oss.

medarbetare hem

Våra medarbetare

Med över 80 olika yrkesroller har vi en bred variation av kompetenser inom bolaget. Lär känna några av våra medarbetare och ta reda på varför de har valt att arbeta på HEM och vad de gör om dagarna.

Lediga jobb HEM

Lediga jobb

Vill du också bli en vardagshjälte? Vi söker ständigt nya hjältar! Kolla vilka lediga jobb vi har ute just nu.