Nu höjs fjärrvärmepriset

Efter dialog med våra kunder i den så kallade Prisdialogen höjer HEM fjärrvärmepriset för 2024 med 4,5 procent. Främsta orsaken till höjningen är historiskt höga priser på biobränslen från skogen på grund av ökad nationell såväl som internationell efterfrågan på det som tidigare var ett inhemskt bränsle.

HEM har som ambition att hålla stabila priser på fjärrvärme för att kunna förbli långsiktigt konkurrenskraftiga för sina kunder. Fjärrvärmen är en strategiskt och ekonomiskt viktig affär för HEM för framtiden och något vi månar om och arbetar för ur många aspekter, däribland prissättningen.

På grund av det jobbar vi också aktivt för att så långt det är möjligt inte påverka priset mot kund, men i en tid då så många omvärldsfaktorer påverkar oss har vi fått bekänna färg.

Kristinehed fjärrvärme

Liten lättnad

I fjol slutade höjningen på 2,9 procent, vilket kan jämföras med rikssnittet på en nästan 7,8 procentig höjning. Men till 2024 höjer vi fjärrvärmepriset med 4,5 procent vilket är en stor höjning ur ett historiskt perspektiv. Men jämfört med våra kollegor är även det en låg höjning då det i snitt inför nästa år rör sig om tvåsiffriga höjningar. Tyvärr är väl inte det någon större tröst eftersom det till syvende och sist är den egna plånboken som påverkas. Kanske kan det ändå bli en liten lättnad att vi inte måste höja de 13 procent som något bolag redan aviserat i media eller ännu högre som några andra.Enligt Pär Mann, affärschef för fjärrvärme och fjärrkyla på HEM, skulle även HEM behöva höja mer  för att bibehålla resultatet, men här prioriterar HEM prisstabiliteten och får hitta besparingar på andra ställen.

Vi vill inte ha stora prissvängningar. Vi jobbar i en förtroendebransch och måste så långt det är möjligt se till att våra kunder inte drabbas alltför mycket, säger han.Pär Mann

Pär Mann

Affärschef, Fjärrvärme

Fjärrvärmebolagen har på sätt och vis en dominerande ställning på marknaden även om man inte är ett monopol som till exempel elnät. Därför blev det för cirka tio år sedan tal om att reglera prissättning centralt för att bevaka kundernas intressen. Utifrån det föddes Prisdialogen, ett forum där energibolaget och kunderna möts för att i just dialog prata prissättning utifrån förutsättningarna som råder.

Prisdialog med kunderna

HEM har i prisdialogen indikerat ett prisspann på noll till fem procent för höjningsintervallerna inför år 2025 och år 2026. Om bolaget inte lever upp till det som sagts i forumet med kunderna kan man åka ur prisdialogen.

Stabiliserar sig bränslepriserna kan kommande höjningar hamna på de lägre nivåer men osäkerheterna är stora. Hur bränslepriserna utvecklar sig kan ingen sia om idag och det vill inte heller Pär Mann göra.

Att hålla nere prisökningar får till följd att man också går ner i resultat. Ska man göra det kommer det så klart att bli en fråga för våra ägare. Men prisstabilitet och långsiktighet är och förblir en strategisk modell som vi vill hålla oss till, säger Pär Mann.

Fjärrvärmepriser - Konsument   Fjärrvärmepriser - Företag

Värme

Mer än hälften av Sveriges befolkning får sin värme från just fjärrvärme. Fjärrvärme är en prisvärd energikälla som ger ett behagligt inomhusklimat. Fjärrvärmenätet i Halmstad har funnits i över 40 år och tack vare fjärrvärmen kan vi värma upp vår stad med energi som annars skulle gått till spillo.

Ngenic Tune - Smart uppvärmning för din villa

Med Ngenic Tune får du både smartare och billigare uppvärmningskostnader och har koll på inomhustemperaturen direkt i mobilen - närsomhelst och varsomhelst. Nu erbjuder vi dig, som har ditt elavtal eller fjärrvärme hos oss, möjligheten att köpa Ngenic Tune till ett bra pris.

Kontakta oss

Vår kundservice hjälper dig gärna med dina frågor! Vi har flera sätt att komma i kontakt med oss på. Sök bland vanliga frågor och svar, använd vår chattfunktion, maila oss, ring oss eller använd vårt formulär längst ner på sidan.